Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Familiebegraafplaats Uniken in Stadskanaal

Graf Begraafplaats

Unikenstraat 46
9501XE Stadskanaal
Groningen

Bouwjaar: ca. 1859 1859 ca. 1859

(1 recensie)

Beschrijving van Familiebegraafplaats Uniken

Omschrijving FAMILIEBEGRAAFPLAATS met BEGRAAFPLAATSHEK uit omstreeks 1859. De FAMILIEBEGRAAFPLAATS is verhoogd gelegen op een zandrug en is in de vorm van een hart aangelegd. De begraafplaats wordt omgeven door zowel loof- als naaldbomen. Centraal staat het oudste en meest bijzondere graf van de oprichter Jan Uniken uit 1859. De sokkel is opgebouwd uit een vierkante aangesmeerde plint waarop een hoge vierkante natuurstenen bovenbouw met tekst, bekroond met een natuurstenen vaas. Aan de voorzijde staat geschreven `Rustplaats van den heer Jan Uniken, veen- en landeigenaar te Wildervank', aan de linkerzijde `Geboren den 26 october 1783', aan de rechterzijde `Overleden den 2 februari 1859' en aan de achterzijde het familiewapen. Rondom dit graf zijn paden en staande en liggende grafstenen gegroepeerd in het groen. De stenen zijn van natuursteen en meestal voorzien van een ijzeren hekwerk. Aan de rechterzijde staat een bankje van gietijzer en hout. Voor de begraafplaats liggen drie perken waarin diverse bomen waarvoor een pad, met aan weerszijden beuken en eiken, dat wordt afgesloten door een hek. Het BEGRAAFPLAATSHEK bestaat uit vier gietijzeren rechthoekige pijlers met cannelures die op een betonnen vloer zijn geplaatst. De pijlers worden bekroond met gietijzeren vazen. Het hekwerk is opgebouwd uit stijlen en regels, opgevuld met decoratieve patronen. Centraal twee openslaande delen. Waardering Familiebegraafplaats met begraafplaatshek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een familiebegraafplaats aangelegd in het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen - vanwege de eenvoudige, maar fraaie aanleg en bijzondere zerken - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel begraafplaats als hek - vanwege de uniciteit van dit type complex in de provincie Groningen - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de overige complexonderdelen - vanwege de fraaie, verhoogde ligging in het open landschap - wegens de invloed van de familie Uniken op de ontwikkeling van Stadskanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516228
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Familiebegraafplaats Uniken
2
Recensie door: ()
Heeft nodig onderhoud nodig Erg verwaarloos
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De familiebegraafplaats Uniken met het grafmonument voor Jan Uniken, stichter van de begraafplaats

De Familiebegraafplaats Uniken is een in de 19e-eeuw door de vervener Jan Uniken (1783-1859) gestichte begraafplaats voor hemzelf en zijn familieleden nabij de Unikenstraat in de Nederlandse plaats Stadskanaal, in het deel dat toen nog Wildervank werd genoemd.

Geschiedenis

De stichter van de begraafplaats, Jan Uniken was opzichter van de venen van de stad Groningen. De stad Groningen was eigenaar van de uitgestrekte veengebieden in Oost-Groningen en bracht deze gebieden in de 18e- en 19e-eeuw tot ontginning. Het Stadskanaal (= kanaal van de stad Groningen) diende voor de ontsluiting van het gebied en voor de afvoer van turf. Uniken was niet alleen opzichter voor de stad Groningen, maar zelf ook vervener en grootgrondbezitter. Hij bezat bij zijn overlijden in 1859 zo'n 800 hectare grond[1]. Bij het Stadskanaal bouwde hij de Unikenborg, een boerderij met tuin en vijvers en een boscomplex[2]. In dit gebied legde hij een begraafplaats aan voor hemzelf en zijn familieleden. In 1859 werd hij er begraven en op zijn graf werd een monument geplaatst met als bekroning een natuurstenen vaas. Uniken, die niet getrouwd was, was niet de eerste die er begraven werd. Twee jaar daarvoor werd zijn achterneefje Ellerus Harmannus van der Tuuk (een kleinzoon van zijn broer Egbert), nog geen twee dagen oud, er al begraven[3]. In 1964 werd vond hier de laatste begrafenis plaats[4]

De begraafplaats is onder meer vanwege zijn uniciteit, fraai aanleg, ligging en bijzondere zerken erkend als rijksmonument. Ook de betekenis van de familie Uniken in de ontstaansgeschiedenis van Stadskanaal is hierbij een medebepalende factor geweest. Het toegangshek uit 1859, de dienstwoning en de bijschuur, beide uit 1890 zijn eveneens erkend als rijksmonument.Monumenten in de buurt van Familiebegraafplaats Uniken in Stadskanaal

Familiebegraafplaats Uniken, laan met toegangshek

Unikenstraat 46
Stadskanaal
Omschrijving LAAN met TOEGANGSHEK uit omstreeks 1859. De zeer lange LAAN bestaat uit een zandpad met aan weerszijden eiken. Alleen het eer..

Familiebegraafplaats Uniken, dienstwoning

Unikenstraat 46
Stadskanaal
Omschrijving De één verdieping hoge, deels onderkelderde DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond stamt uit omstreeks 1890 en is..

Familiebegraafplaats Uniken, bijschuur bij dienstwoning

Unikenstraat 46
Stadskanaal
Omschrijving De BIJSCHUUR (omstreeks 1890) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak wa..

Springersverlaat (Eerste Verlaat)

Unikenstraat 98
Stadskanaal
Inleiding Het `Eerste of Springersverlaat' werd aangelegd in 1789. Evenals de andere schutsluizen is het eerste verlaat in de loop der jare..

Vervenerswoning Voorm. vervenerswoning met aangebouwd café

Unikenkade 74
Stadskanaal
Inleiding Voormalige VERVENERSWONING die later is verbouwd en uitgebreid tot CAFÉ. Het pand, gebouwd in 1886 in Ambachtelijk-traditionele ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)