Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houtloods in Stadskanaal

Gebouw

Drouwenerstraat 7
9503AV Stadskanaal
Groningen

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Houtloods

Omschrijving HOUTLOODS uit omstreeks 1890, opgetrokken in hout en rode baksteen (woongedeelte) op een rechthoekige plattegrond. Het flauw hellende zadeldak, gedekt met mastiek, heeft strakke windveren; aan de loodszijde een overstek op houten klossen en aan de woningzijde een geprofileerde goot (voor), een mastgoot (achter) en twee gemetselde schoorstenen. Het woongedeelte op een trasraam van gesinterde klinkers heeft in de kopgevel (noordoost) vier H-vensters met glas-in-lood bovenlichten en in de top twee staande vensters. Aan de noordwestzijde de hoofdentree, bestaande uit een deur met vierruits deurlicht, een houten luifel, een glas-in-lood bovenlicht met getoogde strek, en een betonnen stoep; twee H-vensters met glas-in-lood bovenlicht en strek. Aan de achterzijde (zuidoost) een deur met drieruits deurlicht, bovenlicht en betonnen stoep, een openslaand venster met bovenlicht en een staand glas-in-lood venster. Het aangebouwde gemetselde schuurtje met plat dak is vernieuwd. Het loodsgedeelte heeft aan de voorzijde (noordwest) op de begane grond vijf paar openslaande, opgeklampte deuren met ijzeren gehengen, en een winkelpui (niet origineel); op de verdieping zes paar openslaande, opgeklampte deuren met ijzeren gehengen; tussen beneden- en bovenverdieping en houten loopplank steunend op houten consoles. De kopgevel (zuidwest) is bekleed met kunststofplaat (oorspronkelijk hout). De achtergevel (zuidoost) heeft een jongere houten aankapping die buiten de bescherming valt. In het INTERIEUR is onder meer van belang; het houten balkenplafond in de loods. Waardering Houtloods van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een houtloods uit omstreeks 1890 - als herinnering aan de bloeiende scheepsbouw - vanwege de typische vormgeving met een dubbele reeks openslaande deuren - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de voormalige directeursvilla - vanwege de zeldzaamheid van voorkomen in de provincie Groningen - vanwege de opvallende ligging aan de Drouwenermond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houtloods in Stadskanaal

De Beuk

Drouwenerstraat 4
Stadskanaal
Omschrijving Voormalige DIRECTEURSVILLA met aangebouwde SCHUUR uit 1905, opgetrokken in Overgangsstijl met Chaletstijl elementen in gepleis..

Gereformeerde Poststraatkerk

Poststraat 30
Stadskanaal
Inleiding Gereformeerde KERK, in 1909 gebouwd ter vervanging van een te klein geworden zaalkerk van de Afgescheidenen uit 1845. Aannemer/ar..

Julianapark

Hofje 1
Stadskanaal
Omschrijving Het door straten omringde PARK, omzoomd door diverse loofbomen, is opgebouwd rondom een centraal gelegen open gebied waar een ..

Winkelwoning met Art Nouveau-elementen en aangebouwd pakhuis

Handelsstraat 59
Stadskanaal
Inleiding WINKELWONING met aangebouwd PAKHUIS gebouwd omstreeks 1914 als grossierderij met woonhuis waarin Art-Nouveau elementen zijn te he..

Hofje 't Hofje

Hofje 2
Stadskanaal
Omschrijving U-vormig blok BEJAARDENWONINGEN opgetrokken in een rode Groninger baksteen op een trasraam van licht gesinterde klinkers. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houtloods in Stadskanaal

Foto's (1)