Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde schuur (Nooitgedacht) in Spijk Gn

Woonhuis

Oostpolderweg 11
9909TH Spijk Gn (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1967 (verb.) 1900 ca. 1900 1967 (verb.)


Beschrijving van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde schuur (Nooitgedacht)

Inleiding ARBEIDERSWONING met aangebouwde schuur gebouwd omstreeks 1900, deel uitmakend van een rijtje van vijf arbeiderswoningen in het gehucht Nooitgedacht. De arbeiders werkten op de in de buurt gelegen boerderijen in de in 1840 ingedijkte Oostpolder. Deze woning is de meest gave van de vijf. In 1967 vond een verbouwing plaats waarbij de achtergevel deels opnieuw is opgetrokken. Tevens werd de aangebouwde schuur zodanig verbouwd dat hij buiten de rijksbescherming valt. Het Ambachtelijk-traditioneel vormgegeven pand is evenwijdig gelegen aan de weg op een ruime kavel grond, die aan weerszijden wordt gemarkeerd door een heg en aan voor- en achterzijde door een sloot. Langs de sloot aan de achterzijde staat een rij knotwilgen. Omschrijving ARBEIDERSWONING met één krimp opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het wolfdak, dat gedekt is met een cementpan, heeft een gemetselde topschoorsteen, een houten piron, strakke windveren en een goot op houten klampen. De gevels (met uitzondering van de achtergevel) worden geleed door T-vensters onder een rollaag. De voorgevel (zuidwest) heeft twee T-vensters en twee zaadvensters met rollaag. De zuidoost gevel heeft twee T-vensters en een houten deur met deurlicht onder een tweeruits bovenlicht met rollaag; in de krimp drie kleinere T-vensters. De detaillering van de deels nieuw opgetrokken achtergevel (noordoost) is niet origineel. Aan de noordwest gevel is de niet van rijkswege beschermde schuur aangebouwd. Het INTERIEUR heeft een nog bijna geheel oorspronkelijke indeling. Van belang zijn onder meer de bedsteden-kastenwand, de houten binnendeuren en de balkenplafonds. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een traditioneel type arbeiderswoning met een krimp - vanwege de sobere, maar verzorgde ambachtelijk-traditionele vormgeving - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het ex- en het interieur - vanwege de kenmerkende ligging in een rijtje van vijf arbeiderswoningen - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de boerderijen in de buurt (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516197
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nooitgedacht
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Nooitgedacht (Delfzijl)
Nooitgedacht (Delfzijl)
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Delfzijl Delfzijl
Coördinaten 53° 25′ NB, 6° 51′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beluister

(info)

Nooitgedacht is een gehucht in de gemeente Delfzijl, provincie Groningen (Nederland), gelegen ten noorden van Spijk. Het ligt aan de voet van de oude zeedijk even ten westen van de weg van Delfzijl naar de Eemshaven.

Nooitgedacht ligt in een zeer weids open landschap. Langs het gehucht stroomt de Kleine Tjariet, die hier vroeger uitmondde op de Waddenzee. Het open karakter van het landschap werd begin jaren 2010 bedreigd door plannen van de gemeente Eemsmond om direct ten noorden van de oude zeedijk, tussen Nooitgedacht en Oudeschip, grootschalige glastuinbouw mogelijk te maken, maar dit plan verdween in 2013 in de ijskast.

De naam is een verwijzing daarnaar, dat men zich voordien niet had kunnen voorstellen dat op zo'n onherbergzame plek huizen zouden worden gebouwd.


Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde schuur (Nooitgedacht) in Spijk Gn

Lindenhof

Lage Trijnweg 46
Spijk Gn (Gemeente Delfzijl)
Inleiding VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, HALS en TWEEKAPSSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING, genaamd `Lindenhof'. De boerderij ..

Dwarshuisboerderij in eclectische stijl

Tweehuizerweg 14
Spijk Gn (Gemeente Delfzijl)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ gebouwd in 1900 in een Eclectische bouwtrant, in opdracht van T. L. Hoving gehuwd met I. J. Bakker. De serre i..

Rentenierswoning in Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen met aangebouwd koetshuis

Hoofdweg-Noord 27
Spijk Gn (Gemeente Delfzijl)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1910 in opdracht van landbouwer Voorthuis in een Overg..

Sober breed pand onder zadeldak met wolfseinden waarop hoekschoorstenen

't Loug 3
Spijk Gn (Gemeente Delfzijl)
Sober breed PAND onder zadeldak met wolfeinden waarop hoekschoorstenen. Verdiepte ingang met omlijsting en versiering van de zijpanelen.

Eenvoudige woning onder laag zadeldak met voorschild boven forse kroonlijst

't Loug 18
Spijk Gn (Gemeente Delfzijl)
Eenvoudige woning onder laag zadeldak met voorschild boven forse kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde schuur (Nooitgedacht) in Spijk Gn