Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje (Losdorp 2907) in Losdorp

Nijverheid Industrie

driesprong Westendorpweg-Krommeweg Westendorpweg driesprong Westendorpweg-Krommeweg
9909ZG Losdorp (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Transformatorhuisje (Losdorp 2907)

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1925 in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Losdorp 2907", heeft een rechthoekige plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is een voorbeeld van een type trafo met zadeldak. Het gebouw is zeer opvallend gelegen, midden op de driesprong Westendorpweg - Krommeweg. Omschrijving TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een trasraam van donkere klinkers afgezet met een rollaag. Het zadeldak dat gedekt is met een rode tuile du Nord, heeft een houten overstek met een mastgoot (vernieuwd), dat op de hoeken wordt ondersteund door twee houten consoles op een gepleisterde aanzetsteen. De beide uitkragende topgevels (noord en zuid) zijn voorzien van siermetselwerk, een sieranker en twee smalle ventilatie sleuven. In de noordgevel twee lichtsleuven onder één houten latei met rollaag; in de zuidgevel een dubbele stalen deur onder een strek. De westgevel heeft een stalen deur met ijzeren gehengen onder een strek met gepleisterde aanzetstenen, en aan weerszijden een lichtsleuf onder een houten latei met rollaag. De oostgevel is voorzien van siermetselwerk en heeft een stalen ventilatierooster in het trasraam. Alle lichtsleuven zijn later dichtgezet met rode tegels. Waardering Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als representatief voorbeeld van een type trafo met zadeldak - vanwege de karakteristieke vormgeving uit de jaren twintig van deze eeuw - vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de detaillering - vanwege de opvallende ligging midden op de driesprong Westendorpweg - Krommeweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516192
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje (Losdorp 2907) in Losdorp

Fraeylemaheerd

Westendorpweg 4
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Fraeilema. Tegen de dorpskom gelegen boerderij bestaande uit een grote schuur waarin een gedeelte met verdieping van het woonhuis is opgenom..

Hervormde kerk

Fraeilemaweg 10
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Herv.Kerk en toren op een door water omgeven kerkhof. Van oud materiaal in 1775-'76 herbouwde kerk met vrij ervoor staan de toren, met de ke..

Begraafplaats

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving Algemene BEGRAAFPLAATS aangelegd op een nagenoeg vierkant, omgracht terrein dat wordt omzoomd door een haag, essen en een sche..

Begraafplaats, baarhuisje

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving BAARHUISJE uit 1890 opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een rode baksteen. Het zadeldak dat is gedekt met een zwart..

Begraafplaats, toegangshek

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Objectomschrijving 9907PAHK Omschrijving TOEGANGSHEK uit 1891 op gemetselde dam, bestaande uit twee gepleisterde hoofdpijlers op vierkant..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatorhuisje (Losdorp 2907) in Losdorp

Foto's (2)