Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. pastorie en consistorie in Delfzijl

Kerkelijk Gebouw

Buitensingel 18
9934GB Delfzijl
Groningen

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van R.K. pastorie en consistorie

Omschrijving Twee bouwlagen hoge PASTORIE uit 1924, die via de consistorie met de rooms-katholieke kerk is verbonden. Pastorie en consistorie zijn opgetrokken in een bruine baksteen op een trasraam van bruine klinkers. De CONSISTORIE heeft een plat dak met schoorsteen en houten goot op klossen. Aan de westzijde bevinden zich twee H-vensters onder een betonlatei en een kleine portiek met betonlatei en tegelvloer in rood en geel; in de portiek een gelakte deur met kijkgat en een door roeden gedeeld bovenlicht. Aan de oostzijde een houten deur met zesruits deurlicht tussen twee H-vensters, alle met zesruits bovenlicht en betonlatei. De PASTORIE heeft een afgeknot schilddak gedekt met leien, een houten goot op klossen, twee gemetselde schoorstenen en aan de voor- en achterzijde een kleine houten dakkapel met een dubbel vierruits venster en plat dak. Vensters en deuren hebben bovenlichten met een betonlatei (op de begane grond met rollaag erboven). De voorgevel (west) heeft in het midden de hoofdentree, bestaand uit een portiek afgesloten door twee betonlateien met daartussen smalle gemetselde pijlers; ervoor een lage gemetselde stoep met bordes van tegels in rood en geel; in de portiek een gelakte houten deur met kijkgat en bovenlicht. Rechts van de entree een driezijdige erker met muizetanddecoratie op de hoeken, onder een afgeknot driezijdig schilddakje met leien en goot op klossen; aan de twee zijkanten een H-venster en in het midden een T-venster, alle met betonlatei. Links van de entree een samengesteld T-venster en op de verdieping twee samengestelde vensters en een H-venster. De zuidgevel heeft een T-venster en een serre met bakstenen basis en plat dak met goot op klossen; aan de beide zijkanten van de serre drie glasruiten met bovenlichten en aan de voorzijde openslaande serredeuren met gemetselde stoep tussen twee glasruiten, alle met bovenlichten; op de verdieping balkondeuren en twee H-vensters, waarvan één smalle. In de achtergevel (oost) openslaande tuindeuren, een vernieuwde deur, twee vernieuwde keukenvensters (oorspronkelijk openslaande vensters) met koekoek eronder en een w.c. venster onder een rollaag; op de verdieping twee samengestelde vensters, een H-venster en een w.c.venster. De noordgevel heeft een T-venster en op de verdieping een staand tweeruits traplicht en openslaande balkondeuren. Het INTERIEUR valt buiten de bescherming omdat er teveel aan is gewijzigd in de loop der tijd. Waardering Pastorie met consistorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een pastorie met aangebouwde consistorie uit 1924 - vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving in Interbellum-architectuur - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele relatie met de rooms-katholieke kerk - vanwege de beeldbepalende ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516184
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. pastorie en consistorie in Delfzijl

R.K. Sint-Josephkerk

Buitensingel 16
Delfzijl
Omschrijving Rooms-katholieke KERK met transept, smalle aangekapte zijbeuken en veelhoekige koorsluiting, opgetrokken in een bruine bakstee..

Zeevaartschool Abel Tasman (v/h Noorderkweekschool Abel Tasman}

Abel Tasmanplein 4
Delfzijl
Inleiding SCHOOLGEBOUW, oorspronkelijk genaamd Noorderkweekschool Abel Tasman, gebouwd in 1930 door gemeente-architect C.C.J. Welleman en d..

Adam

Molenberg 21
Delfzijl
Grote molen achtkante bovenkruier met stelling, geheten Adam, in 1875 herbouwd met achtkant van de molen Adam (1795) uit Bedum. Thans Museum..

Station Delfzijl

J. van den Kornputplein 1a Kornputplein J. van den Kornputplein 1a
Delfzijl
STATIONSGEBOUW met aardige perronoverkapping, van het zogenoemde 2e type uit en ontstaan in 1883 tijdens de 2e en 3e Staatsaanleg (periode 1..

Dubbel woonhuis in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl

Menno van Coehoornsingel 25
Delfzijl
Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1931 naar een ontwerp van de Gebroeders de Boer, aannemers uit Delfzijl. Het dubbele, spiegelbeeldig ..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. pastorie en consistorie in Delfzijl

Foto's (1)