Begraafplaats, toegangshek in Losdorp

Graf Begraafplaats

Fraeilemaweg
9909ZG Losdorp (gemeente Delfzijl)

Beschrijving van Begraafplaats, toegangshek

Objectomschrijving 9907PAHK Omschrijving TOEGANGSHEK uit 1891 op gemetselde dam, bestaande uit twee gepleisterde hoofdpijlers op vierkante grondslag, twee beweegbare hekken, en twee vleugelstukken. Beide pijlers hebben een gepleisterde dekplaat met daarop een ijzeren vaas met deksel en lauwerkrans. Het dubbele beweegbare hek tussen de pijlers heeft smeedijzeren spijlen en regels; een ijzeren onder- en bovenrand met rondboog- en vierpasmotieven; bovenop lange spitse punten en gietijzeren lelies. Aan weerszijden van de pijlers een smeedijzeren vleugelstuk van gebogen, gekrulde spijlen. Waardering Toegangshek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - vanwege de mengeling van neogotische en neo-classisistische motieven - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de begraafplaats - vanwege de opvallende markering van de entree tot de begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)