Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats, toegangshek in Losdorp

Graf Begraafplaats

Fraeilemaweg
9909ZG Losdorp (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Begraafplaats, toegangshek

Objectomschrijving 9907PAHK Omschrijving TOEGANGSHEK uit 1891 op gemetselde dam, bestaande uit twee gepleisterde hoofdpijlers op vierkante grondslag, twee beweegbare hekken, en twee vleugelstukken. Beide pijlers hebben een gepleisterde dekplaat met daarop een ijzeren vaas met deksel en lauwerkrans. Het dubbele beweegbare hek tussen de pijlers heeft smeedijzeren spijlen en regels; een ijzeren onder- en bovenrand met rondboog- en vierpasmotieven; bovenop lange spitse punten en gietijzeren lelies. Aan weerszijden van de pijlers een smeedijzeren vleugelstuk van gebogen, gekrulde spijlen. Waardering Toegangshek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - vanwege de mengeling van neogotische en neo-classisistische motieven - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de begraafplaats - vanwege de opvallende markering van de entree tot de begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516175
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats, toegangshek in Losdorp

Begraafplaats

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving Algemene BEGRAAFPLAATS aangelegd op een nagenoeg vierkant, omgracht terrein dat wordt omzoomd door een haag, essen en een sche..

Begraafplaats, baarhuisje

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving BAARHUISJE uit 1890 opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een rode baksteen. Het zadeldak dat is gedekt met een zwart..

Hervormde kerk

Fraeilemaweg 10
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Herv.Kerk en toren op een door water omgeven kerkhof. Van oud materiaal in 1775-'76 herbouwde kerk met vrij ervoor staan de toren, met de ke..

Fraeylemaheerd

Westendorpweg 4
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Fraeilema. Tegen de dorpskom gelegen boerderij bestaande uit een grote schuur waarin een gedeelte met verdieping van het woonhuis is opgenom..

Transformatorhuisje (Losdorp 2907)

driesprong Westendorpweg-Krommeweg Westendorpweg driesprong Westendorpweg-Krommeweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1925 in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)