Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats, baarhuisje in Losdorp

Graf Begraafplaats

Fraeilemaweg
9909ZG Losdorp (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Begraafplaats, baarhuisje

Omschrijving BAARHUISJE uit 1890 opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een rode baksteen. Het zadeldak dat is gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft een bakgoot (vernieuwd). De beide topgevels hebben een betonnen afdekrand. De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een opgeklampte deur binnen een houten kozijn met kroonlijstje. Boven de deur een grote, staande gevelsteen binnen een omlijsting van gele baksteen, waarop staat: "Gesticht 1890, kerkvoogden T. Hofman, B. Har. Notabelen P. J. v. Griethuijsen, predikant, E. Hoving, P. Dertien, G. Schepel, hoofd der school." Aan weerszijden van de deur een ijzeren rondboogvenster met roedenverdeling onder een rollaag van gele baksteen. In de noord- en zuidgevel een kleine vensteropening met houten rooster en rollaag; in de topgevel aan de westzijde een dichtgezet roosvenster met rollaag van gele baksteen. Waardering Baarhuisje van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een baarhuisje uit 1890 - vanwege de sobere, ambachtelijk-traditionele vormgeving - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de begraafplaats - vanwege de opvallende ligging op de hoofdas (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516174
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats, baarhuisje in Losdorp

Begraafplaats

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving Algemene BEGRAAFPLAATS aangelegd op een nagenoeg vierkant, omgracht terrein dat wordt omzoomd door een haag, essen en een sche..

Begraafplaats, toegangshek

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Objectomschrijving 9907PAHK Omschrijving TOEGANGSHEK uit 1891 op gemetselde dam, bestaande uit twee gepleisterde hoofdpijlers op vierkant..

Hervormde kerk

Fraeilemaweg 10
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Herv.Kerk en toren op een door water omgeven kerkhof. Van oud materiaal in 1775-'76 herbouwde kerk met vrij ervoor staan de toren, met de ke..

Fraeylemaheerd

Westendorpweg 4
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Fraeilema. Tegen de dorpskom gelegen boerderij bestaande uit een grote schuur waarin een gedeelte met verdieping van het woonhuis is opgenom..

Transformatorhuisje (Losdorp 2907)

driesprong Westendorpweg-Krommeweg Westendorpweg driesprong Westendorpweg-Krommeweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1925 in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouw..

Kaart & Routeplanner