Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats in Losdorp

Graf Begraafplaats

Fraeilemaweg
9909ZG Losdorp (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Begraafplaats

Omschrijving Algemene BEGRAAFPLAATS aangelegd op een nagenoeg vierkant, omgracht terrein dat wordt omzoomd door een haag, essen en een schelpenpad. De sobere grafzerken, die buiten de bescherming vallen, zijn verdeeld over vier vakken, van elkaar gescheiden door twee haaks op elkaar staande paden. Het pad dat van oost naar west loopt vormt de hoofdas waarop zich het toegangshek, een achthoekig perkje met coniferen begrensd door bielzen (oorspronkelijk rond en zonder bielzen) en het baarhuisje bevinden. Bij het baarhuisje, dat op de westzijde van de as staat, staan aan de noordzijde drie en aan de zuidzijde twee bruine beuken. De entree tot de begraafplaats wordt gemarkeerd door twee treur-esdoorns. Waardering Begraafplaats van algemeen belang - als voorbeeld van een kleine dorpsbegraafplaats uit 1891 - vanwege de kenmerkende aanleg met omgrachting, haag en bomenrij - vanwege de gaafheid van de samenstellende onderdelen - vanwege de markante ligging in het open veld, bij de entree van het dorp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516173
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Algemene Begraafplaats van Losdorp ligt even ten noordwesten van Losdorp, een dorp in de Groninger gemeente Delfzijl.

Beschrijving

De begraafplaats, die werd aangelegd in 1891, is gelegen aan de Fraeilemaweg op een vrijwel vierkant terrein dat wordt omgeven door een haag, een schelpenpad en essen. De grafzerken liggen in vier vakken, waartussen twee haaks op elkaar gelegen paden lopen. Op de hoofdas, het pad dat van oost naar west loopt, liggen het toegangshek, een perkje en een baarhuisje. Naast de ingang staan twee treur-esdoorns. Het baarhuisje, dat in 1890 werd gebouwd, is een uit rode baksteen opgetrokken gebouwtje onder een zadeldak dat wordt gedekt door zwarte geglazuurde Friese dakpannen. In een gevelsteen boven de ingang staan het bouwjaar en de namen van enkele kerkvoogden en andere notabelen vermeld. Het toegangshek van de begraafplaats staat op een gemetselde dam en heeft twee pijlers met aan de buitenzijden daarvan vleugelstukken. Op de pijlers staan ijzeren vazen. Het smeedijzeren hek tussen de pijlers is versierd met rondboogmotieven en heeft punten met lelies. Zowel de begraafplaats zelf, het baarhuisje als het toegangshek zijn aangewezen als rijksmonument.

Op de begraafplaats bevindt zich het oorlogsgraf van de verzetsstrijder Berend Bierma (1916-1945).

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Begraafplaats in Losdorp

Begraafplaats, baarhuisje

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving BAARHUISJE uit 1890 opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een rode baksteen. Het zadeldak dat is gedekt met een zwart..

Begraafplaats, toegangshek

Fraeilemaweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Objectomschrijving 9907PAHK Omschrijving TOEGANGSHEK uit 1891 op gemetselde dam, bestaande uit twee gepleisterde hoofdpijlers op vierkant..

Hervormde kerk

Fraeilemaweg 10
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Herv.Kerk en toren op een door water omgeven kerkhof. Van oud materiaal in 1775-'76 herbouwde kerk met vrij ervoor staan de toren, met de ke..

Fraeylemaheerd

Westendorpweg 4
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Fraeilema. Tegen de dorpskom gelegen boerderij bestaande uit een grote schuur waarin een gedeelte met verdieping van het woonhuis is opgenom..

Transformatorhuisje (Losdorp 2907)

driesprong Westendorpweg-Krommeweg Westendorpweg driesprong Westendorpweg-Krommeweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1925 in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)