Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eemnessersluis in Eemnes

Weg En Waterwerk

Korte Maatsweg
3755ZG Eemnes
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Eemnessersluis

Omschrijving De tussen de Noordpolder te Veld en de Maatpolder gelegen SCHUTSLUIS is gelegen aan het einde van de Eemnesser vaart, daar waar deze overgaat in de buitenvaart. De dubbelkerende sluis bestaat uit grauwe bakstenen kolkwanden verhoogde sluishoofden met rollagen en vlechtingen, die door een bakstenen trap zijn te bereiken. De sluishoofden hebben natuurstenen dekzerken op de hoeken. In elk sluishoofd bevindt zich een stel houten puntdeuren, die in 1993 zijn vernieuwd. Elk paar deuren bevat een rinket (schuif) met ijzeren bedieningsstang. Op alle deuren is een eenvoudig ijzeren hekje gezet. In de sluiswanden zijn enkele haalkommen aangebracht. Over de sluis ligt een in 1993 vernieuwde loopbrug die buiten de bescherming valt. Waardering De sluis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een laat negentiende eeuwse schutsluis in de Eemnesser vaart, op de plaats van oudere exemplaren. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging in de Eemnesser vaart in relatie tot het naastgelegen gemaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516169
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Eemnessersluis
De Eemnessersluis anno 2012
De Eemnessersluis anno 2012
Locatie Bij de Eemnesservaart
Huidig gebruik Schutsluis
Bouw gereed 1880
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 516169
Eigenaar Waterschap Vallei en Eem
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Eemnessersluis is een schutsluis tussen de Eemnesservaart en de Buitenvaart in de Nederlandse provincie Utrecht.

Beschrijving

Al in 1589 lag er op deze plaats een houten sluis, die omstreeks 1650 werd vervangen door een stenen sluis. Deze sluizen vervulden een afwateringsfunctie voor het achterliggende Eemnesserpolder. De huidige schutsluis is omstreeks 1880 gebouwd. Door de aanleg van de schutsluis werd scheepvaartverkeer mogelijk tussen Eemnes en de Eem. De kaden van de sluis liggen in de zomerdijk van de Eem. De schutsluis werd in 1993 gerenoveerd, waarbij de sluisdeuren werden vervangen door nieuwe deuren. De sluis is nog steeds - incidenteel - in gebruik als schutsluis

Het gebouw is erkend als rijksmonument vanwege de cultuurhistorische waarde. Het is een voorbeeld van een laatnegentiende-eeuwse schutsluis op de plaats waar eerder ook sluizen hebben gelegen. Ook de ruimtelijke relatie met het naastgelegen gemaal Eemnes - eveneens een rijksmonument - en de Eemnesservaart waren belangrijke elementen bij de toewijzing tot rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Eemnessersluis in Eemnes

Gemaal Eemnes

Korte Maatsweg
Eemnes
Omschrijving Het ten zuiden van de Eemnesser Vaart, tegen de westelijke zomerdijk van de Eem gelegen diesel GEMAAL uit 1921 heeft een kern..

Terrein waarin de overblijfselen van het bisschoppelijk Huis Ter Eem

-
Baarn
Terrein waarin de overblijfselen van het bisschoppelijk kasteel Ter Eem Datering: 13e eeuw. Monument 9 (6e vervolgblad) met als plaatselijke..

Pand

Wakkerendijk 9
Eemnes
18e eeuws pand, in 1964 gerestaureerd.

Pand waarvan de voorgevel aan de kerkstraatzijde in 1961/1962 is gerestaureerd en van belang is wegens de oudheidkundige waarde

Kerkstraat 1
Eemnes
Pand waarvan de voorgevel aan de Kerkstraatzijde in 1961/1962 is gerestaureerd en van belang is wegens de oudheidkundige waarde.

Huis met topgevels, rietgedekt

Kerkstraat 2
Eemnes
Huis met topgevels, rietgedekt, XVII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Eemnessersluis in Eemnes

Foto's (5)