Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Orangerie in Geldrop

Kasteel Buitenplaats

Mierloseweg 1
5662KA Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Orangerie

Inleiding: ORANGERIE, uit ca. 1870. Orangerie ligt aan de noordkant van de kasteeltuin, direct westelijk grenzend aan de oprijlaan van het kasteel. Omschrijving: De oranjerie heeft een rechthoekige plattegrond. Ze is opgetrokken uit rode handvormsteen gemetseld in kruisverband. Het geheel ligt onder een zinken schilddak met roefen. In de voor- of zuidgevel, die vijf travee├źn breed is, bevinden zich rondbogige muuropeningen van gele baksteen met een natuurstenen sluitsteen, waarin stalen ramen en toegangsdeur. De muuropeningen zijn afsluitbaar met houten luiken tegen de kou. Waardering: De orangerie van de buitenplaats Kasteel Geldrop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroege twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Het heeft ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516166
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Orangerie in Geldrop

Kasteel Geldrop

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Kasteel Geldrop. Omgracht gebouw, bestaande uit een middenpaviljoen (1616, blijkens ankers) met een zadeldak tussen trapgevels, geflankeerd ..

Kasteel Geldrop: Engelse tuin

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: De Engelse tuin, die omstreeks 1870 werd aangelegd, ontstond rond het kasteel Geldrop op een ongeveer rechthoekige plattegrond. ..

Schansmuren

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: SCHANSMUREN uit c.a. 1870 Ten westen van de oprijlaan van het kasteel ligt een gedeeltelijk door een schansmuur omheinde tuin. H..

Plantenkassen

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: PLANTENKASSEN uit ca. 1870. Aan de noordkant van de kasteeltuin liggen twee langwerpige rechthoekige plantenkassen. De ene kas,..

Rentmeestershuis annex Stal en Koetshuis

Mierloseweg 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding RENTMEESTERSHUIS annex KOETSHUIS en PAARDENSTAL uit ca 1870 met latere uitbreidingen. Het geheel is gebouwd voor industrieel Hube..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)