Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plantenkassen in Geldrop

Tuin Park Landgoed

Mierloseweg 1
5662KA Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Plantenkassen

Inleiding: PLANTENKASSEN uit ca. 1870. Aan de noordkant van de kasteeltuin liggen twee langwerpige rechthoekige plantenkassen. De ene kas, is vrijstaand en bestaat uit twee gedeelten in elkaars verlengde. Ze hebben een aangebouwd stookhuis en schoorsteen. De andere kas, staat tegen de zuidmuur van de boerderij. De kassen zijn door een zandpad gescheiden van de oranjerie, die grenst aan de oprijlaan van het kasteel. Omschrijving: De eerst genoemde plantenkas bestaat uit een hoog en een laag gedeelte, die door een deur met elkaar verbonden zijn. Oorspronkelijk waren ze even hoog. De kas heeft een bakstenen basement met een hardstenen afdekking. Hierop bevinden zich ijzeren samengestelde spanten en glasroeden met daarin tuindersglas. De kas heeft een zadeldak Aan de westkop van de kas staat een bakstenen ketelhuis met schoorsteen. Rondom in de kas bevindt zich een kweekbed op tafelhoogte. Hieronder liggen de verwarmingsbuizen. Het bed bestaat aan de voorkant uit een stenen muur met getoogde muuropeningen, die door een houten luikjes dichtgezet kunnen worden. De bodem van het bed wordt gevormd door oud-hollandse pannen op een ijzeren draagconstructie. De kas tegen de zuidmuur van de boerderij is eenvoudig van opzet. Deze bestaat uit ijzeren halfspanten leunend tegen de muur met hierop glasroeden en tuindersglas. Waardering: De plantenkassen van de buitenplaats Kasteel Geldrop zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische en sociaal-economische ontwikkeing, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroege twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. De kassen hebben architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Ze hebben ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en zijn gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516165
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plantenkassen in Geldrop

Kasteel Geldrop

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Kasteel Geldrop. Omgracht gebouw, bestaande uit een middenpaviljoen (1616, blijkens ankers) met een zadeldak tussen trapgevels, geflankeerd ..

Kasteel Geldrop: Engelse tuin

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: De Engelse tuin, die omstreeks 1870 werd aangelegd, ontstond rond het kasteel Geldrop op een ongeveer rechthoekige plattegrond. ..

Schansmuren

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: SCHANSMUREN uit c.a. 1870 Ten westen van de oprijlaan van het kasteel ligt een gedeeltelijk door een schansmuur omheinde tuin. H..

Orangerie

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: ORANGERIE, uit ca. 1870. Orangerie ligt aan de noordkant van de kasteeltuin, direct westelijk grenzend aan de oprijlaan van het..

Rentmeestershuis annex Stal en Koetshuis

Mierloseweg 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding RENTMEESTERSHUIS annex KOETSHUIS en PAARDENSTAL uit ca 1870 met latere uitbreidingen. Het geheel is gebouwd voor industrieel Hube..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)