Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schansmuren in Geldrop

Tuin Park Landgoed

Mierloseweg 1
5662KA Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Schansmuren

Inleiding: SCHANSMUREN uit c.a. 1870 Ten westen van de oprijlaan van het kasteel ligt een gedeeltelijk door een schansmuur omheinde tuin. Hierin bevinden zich een boomgaard, kweekbedden, moes- en kruidentuin, enkele kassen en een oranjerie. De schansmuur bestaat uit drie gedeelten, een west-, noord- en oostmuur, samen op U-vormige aanleg. De noordmuur, verbindt orangerie met de boerderij (Mierloseweg 8). In de oostmuur bevindt zich de hoofdtoegangspoort van de tuin. Aan de noordkant hiervan grenst de orangerie. Omschrijving: De schansmuren zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband, voorzien van pilasters en afgedekt door een ezelsrug. De muren zijn aan de kant van de tuin voorzien van een houten klimrek voor de daar tegenaan groeiende klimplanten van rozen, druivenstokken, leiperen e.d. De verticale latten van het rek hebben een gesneden ui-vormige bekroning. Waardering: De schansmuren van de buitenplaats Kasteel Geldrop zijn van algemeen belang. De muren hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroege twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. De muren hebben architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Ze hebben ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en zijngaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516164
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schansmuren in Geldrop

Kasteel Geldrop

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Kasteel Geldrop. Omgracht gebouw, bestaande uit een middenpaviljoen (1616, blijkens ankers) met een zadeldak tussen trapgevels, geflankeerd ..

Kasteel Geldrop: Engelse tuin

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: De Engelse tuin, die omstreeks 1870 werd aangelegd, ontstond rond het kasteel Geldrop op een ongeveer rechthoekige plattegrond. ..

Plantenkassen

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: PLANTENKASSEN uit ca. 1870. Aan de noordkant van de kasteeltuin liggen twee langwerpige rechthoekige plantenkassen. De ene kas,..

Orangerie

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: ORANGERIE, uit ca. 1870. Orangerie ligt aan de noordkant van de kasteeltuin, direct westelijk grenzend aan de oprijlaan van het..

Rentmeestershuis annex Stal en Koetshuis

Mierloseweg 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding RENTMEESTERSHUIS annex KOETSHUIS en PAARDENSTAL uit ca 1870 met latere uitbreidingen. Het geheel is gebouwd voor industrieel Hube..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)