Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aggregaathuisje in Geldrop

Kasteel Buitenplaats

Mierloseweg 5
5662KB Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Aggregaathuisje

Inleiding: AGGREGAAT-HUISJE uit ca. 1920. Het kasteel had een eigen electriciteitsvoorziening. In dit huisje stond het hiervoor benodigde aggregaat. Het huisje ligt noordelijk van het kasteel en oostelijk van de dienstwoning. Omschrijving: Het huisje heeft een rechthoekige plattegrond. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Hierop bevindt zich een zadeldak met lantaarn over de gehele nok en voorzien van houten windveren. Het dak is belegd met oud-hollandse pannen. De topgevels zijn met houten delen beschoten. Waardering: Het aggregaat-huisje van de buitenplaats Kasteel Geldrop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroege twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. Het gebouw is tevens een vroeg en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de electiciteitsvoorziening op het platteland. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Het heeft ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516162
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aggregaathuisje in Geldrop

Kasteel Geldrop: dienstwoning

Mierloseweg 5
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: DIENSTWONING uit ca. 1900, gelegen noordelijk van het kasteel. Omschrijving: Het huisje op rechthoekige plattegrond heeft é..

Rentmeestershuis annex Stal en Koetshuis

Mierloseweg 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding RENTMEESTERSHUIS annex KOETSHUIS en PAARDENSTAL uit ca 1870 met latere uitbreidingen. Het geheel is gebouwd voor industrieel Hube..

Kasteeltuin

Mierloseweg 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KASTEELTUIN uit ca. 1870. De tuin heeft een rechthoekige plattegrond. De grenzen zijn als volgt: aan de oostkant ligt de oprijla..

Kasteel Geldrop

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Kasteel Geldrop. Omgracht gebouw, bestaande uit een middenpaviljoen (1616, blijkens ankers) met een zadeldak tussen trapgevels, geflankeerd ..

Kasteel Geldrop: Engelse tuin

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: De Engelse tuin, die omstreeks 1870 werd aangelegd, ontstond rond het kasteel Geldrop op een ongeveer rechthoekige plattegrond. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)