Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren (Naaldwijk) in Naaldwijk

Nijverheid Industrie

Grote Woerdlaan 11
2671CM Naaldwijk (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1930
Architect: H. Sangster


Beschrijving van Watertoren (Naaldwijk)

Inleiding De 41 meter hoge WATERTOREN is in 1930 gebouwd naar een ontwerp van H. Sangster, die meerdere ontwerpen voor watertorens op zijn naam heeft staan. Doorgaans ontwierp Sangster in Art-Deco-stijl, doch deze watertoren is uitgevoerd in een expressionistische baksteenarchitectuur, die enerzijds verwantschap toont met de Amsterdamse School en anderzijds in vormentaal (de zware verticale steunberen) teruggrijpt op het negentiende-eeuwse 'chateau d'eau'. De dragende constructie is van beton. Het oorspronkelijke toegangshek, eveneens naar een ontwerp van H.Sangster is thans niet meer aanwezig. Omschrijving De cilindrische watertoren van beton (skelet) en baksteen (ommanteling) van rode Groningse mondsteen met brandkoppen gemetseld in kruisverband, bestaat uit een sterk vertikaal gelede schacht en een vlakbodem reservoir bekroond door een koepeldak bekleed met koperen platen. De schacht wordt vertikaal geleed door zware taps toelopende steunberen (in totaal vier traveeën) op een omlopende betonnen plint; in de top van de steunberen twee lichtsleuven boven betonnen lekdorpeltjes. De afgeronde top van de steunberen heeft net als de uitgemetselde basis een rollaag. Tussen de steunberen bevinden zich vijf uitgespaarde verticale lichtsleuven van één kops diepte met stalen ramen voorzien van draadglas tussen gemetselde, afgeschuinde muurdammen; aan de voet bekleed met vertikale, grindbetonnen platen, ook aan de top grindbetonnen licht uitkragende afdekplaten. Aan de noordzijde is de entree geplaatst, bestaande uit een houten, opgeklampte voordeur boven een hardstenen drempel. In het resevoir bevinden zich, boven de lichtsleuven, drie kleine vensters. Rond de betonnen daklijst loopt een zone met daarin 24 verticale raampjes tussen grindbetonnen platen met aan de onderzijde per plaat een geultje. Waardering De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven. De watertoren is van algemeen belang voor de geschiedenis van architectuur en bouwtechniek vanwege: -de kwaliteit van het ontwerp -de geslaagde interpretatie van de Amsterdamse Schoolstijl voor het type watertoren; -voor het oeuvre van architect Sangster; -als industrieel monument. De watertoren is van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de herkenbaarheid van de onderdelen. De watertoren is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende waarde als kenmerkend element in Naaldwijk en van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van een streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516156
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Naaldwijk
Watertoren van Naaldwijk
Watertoren van Naaldwijk
Plaats Naaldwijk
Bouwjaar 1929-1930
Hoogte 40,80 m
Inhoud 320 + 280 m³
Architect(en) H. Sangster
Bestemming woningbouw
Huidig gebruik buiten gebruik sinds 2002

De watertoren van Naaldwijk aan de Grote Woerdlaan is ontworpen door Hendrik Sangster en gebouwd in 1929-1930. De toren heeft een hoogte van 40,80 meter en heeft twee waterreservoirs met een inhoud van 320 en 280 m³. Sinds geruime tijd is de watertoren buiten gebruik en zijn er plannen om het monumentale bouwwerk, dat de status van rijksmonument heeft, voor bewoning geschikt te maken.

De toren heeft een zeer strakke, expressionistische baksteenarchitectuur. De niet-zichtbare dragende constructie is van beton en in tegenstelling tot de ronde vorm van de toren, vierkant. Het betonnen waterreservoir dat hierop rust is rond.

Toekomstplannen

In 2017 ontstond discussie over plannen voor de bouw van een toren naast de watertoren zelf. Deze toren, in verbinding met de watertoren, zou ruimte bieden aan negen appartementen. De verbouwing wordt evenwel aangevochten.


Monumenten in de buurt van Watertoren (Naaldwijk) in Naaldwijk

Gashouder (Naaldwijk)

Grote Woerdlaan 9A
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding Natte telescopische GASHOUDER van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie, met een inhoud van 1000 m3. Gebouwd in 1910, zond..

Regulateurshuisje

Grote Woerdlaan 9A
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding REGULATEURSHUISJE uit 1927 zonder specifieke stijlkenmerken behorende bij het complex van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistri..

Old Gaslighted House

Grote Woerdlaan 9
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding De oorspronkelijke DIENSTWONING van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie uit 1927 in de stijl van de Interbellum-architec..

Tramstation (Naaldwijk)

Verspycklaan 1
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding Ten behoeve van de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (WSM) werd in 1907 een TRAMSTATION gebouwd in eclectische stijl met Jug..

Woonhuis in Classicistische trant (voormalig notariskantoor)

Dijkweg 11
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding WOONHUIS in Classicistische trant gebouwd in 1836, wellicht op de fundamenten van een ouder pand. Vanaf 1870 tot 1936 deed het hu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)