Gashouder (Naaldwijk) in Naaldwijk

Nijverheid Industrie

Grote Woerdlaan 9 A
2671CK Naaldwijk (gemeente Westland)

Beschrijving van Gashouder (Naaldwijk)

Inleiding Natte telescopische GASHOUDER van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie, met een inhoud van 1000 m3. Gebouwd in 1910, zonder specifieke stijlkenmerken, in 1971 verbouwd tot waterberging, waarbij het ijzeren vakwerk is verwijderd. De gashouder maakt onderdeel uit van een complex waartoe ook een dienstwoning en een regulateurshuisje behoren. Het is de laatste gashouder in de provincie. Omschrijving De gashouder is opgetrokken op een ronde plattegrond van geklonken staalplaten en heeft een omlopende balustrade met leuning aan de bovenrand. Naar de balustrade loopt en rechte ijzeren steektrap. De gashouder is geplaatst op een betonnen plint. Waardering De gashouder is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en industriële waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven. De gashouder is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de toegepaste utilitaire stijl. De gashouder heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. De gashouder heeft zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)