Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gashouder (Naaldwijk) in Naaldwijk

Nijverheid Industrie

Grote Woerdlaan 9 A
2671CK Naaldwijk (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Gashouder (Naaldwijk)

Inleiding Natte telescopische GASHOUDER van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie, met een inhoud van 1000 m3. Gebouwd in 1910, zonder specifieke stijlkenmerken, in 1971 verbouwd tot waterberging, waarbij het ijzeren vakwerk is verwijderd. De gashouder maakt onderdeel uit van een complex waartoe ook een dienstwoning en een regulateurshuisje behoren. Het is de laatste gashouder in de provincie. Omschrijving De gashouder is opgetrokken op een ronde plattegrond van geklonken staalplaten en heeft een omlopende balustrade met leuning aan de bovenrand. Naar de balustrade loopt en rechte ijzeren steektrap. De gashouder is geplaatst op een betonnen plint. Waardering De gashouder is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en industriële waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven. De gashouder is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de toegepaste utilitaire stijl. De gashouder heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. De gashouder heeft zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516148
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gashouder in 2008
Gashouder in 2005 (voor de verbouwing)

De gashouder in Naaldwijk aan de Verspycklaan 72A is een rijksmonument in de gemeente Westland en dateert uit 1927.

Een gashouder is een cilindervormige, ijzeren voorraadtank voor gas dat uit steenkool werd gewonnen. Na de introductie van aardgas verdwenen de meeste gashouders. De gashouder in Naaldwijk bleef behouden dankzij de aankoop van waterleidingsmaatschappij Evides in 1971 en gebruikte het als drinkwateropslagtank. Toen waterleidingsmaatschappij Evides de gashouder en tegenoverliggende watertoren niet meer gebruikte, is er een ontwerpprijsvraag uitgeschreven voor hergebruik van beide gebouwen, momenteel is de gashouder verbouwd en in gebruik als architectenbureau.

De gashouder is zeven meter hoog en heeft een diameter van veertien meter.Monumenten in de buurt van Gashouder (Naaldwijk) in Naaldwijk

Regulateurshuisje

Grote Woerdlaan 9A
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding REGULATEURSHUISJE uit 1927 zonder specifieke stijlkenmerken behorende bij het complex van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistri..

Old Gaslighted House

Grote Woerdlaan 9
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding De oorspronkelijke DIENSTWONING van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie uit 1927 in de stijl van de Interbellum-architec..

Watertoren (Naaldwijk)

Grote Woerdlaan 11
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding De 41 meter hoge WATERTOREN is in 1930 gebouwd naar een ontwerp van H. Sangster, die meerdere ontwerpen voor watertorens op zijn ..

Tramstation (Naaldwijk)

Verspycklaan 1
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding Ten behoeve van de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (WSM) werd in 1907 een TRAMSTATION gebouwd in eclectische stijl met Jug..

Woonhuis in Classicistische trant (voormalig notariskantoor)

Dijkweg 11
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding WOONHUIS in Classicistische trant gebouwd in 1836, wellicht op de fundamenten van een ouder pand. Vanaf 1870 tot 1936 deed het hu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)