Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis in Alphen aan den Rijn

Woonhuis

Julianastraat 38
2405CH Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Winkelwoonhuis

Inleiding WINKELWOONHUIS uit omstreeks 1850 met nagenoeg in oorspronkelijke staat verkerend winkelinterieur uit circa 1910. Aan de achterzijde een plat afgedekte jongere aanbouw. Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de gevelwand van de Julianastraat. Omschrijving Op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaande uit twee bouwlagen onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat. De voorgevel heeft een natuurstenen plint en wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst op klossen. Op de begane grond de houten winkelpui gevormd door twee etalages aan weerszijden van een terugliggende glasdeur onder een zware latei. Daarboven een in blokken met schijnvoeg gepleisterde verdieping met gepleisterde hoeklisenen, die zich ook aan weerszijden van de winkelpui bevinden, en twee zesruits vensters. INTERIEUR Op de begane grond een kamer-en-suite met in het voorste gedeelte het oorspronkelijke winkelinterieur met etalagekasten, een grote wandkast en een toonbank. Schuifdeuren met oud glas en in de achterkamer een paneellambrizering en schouw. Keuken met oude tegelvloer en privaat. Op de verdieping is de oorspronkelijke indeling met bedstee. Waardering Het pand met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en gaaf voorbeeld van een woonwinkelpand in sobere vormgeving uit het midden van de 19de eeuw met een gaaf bewaard winkelinterieur uit omstreeks 1910. Het pand is beeldbepalend gesitueerd in de Julianastraat. Dergelijke eenvoudige doch gave woonwinkelpandjes hebben een hoge zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis in Alphen aan den Rijn

Grafkapel voor de familie De Smeth van Alphen

Julianastraat 69
Alphen aan den Rijn
Achter de Ned.Herv.Adventskerk, op de hoek van de Paradijslaan, een grafkapel voor de familie De Smeth van Alphen, 18e eeuw, met in de kroon..

't Westland, samengesteld fabriekshuizen

Julianastraat 2a
Alphen aan den Rijn
Inleiding Samengesteld FABRIEKSGEBOUW met inpandig woonhuis in een eenvoudige aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwstijl. De Alph..

Sint-Bonifaciuskerk

Paradijslaan 7
Alphen aan den Rijn
Inleiding De St. Bonifatiuskerk, een KRUISBASILIEK, is in 1885-1886 gebouwd in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van de Rotterdamse architect..

Bidkapelletje op begraafplaats

Paradijslaan 7
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Op de begraafplaats staat een BIDKAPELLETJE, dat in 1891 van de oude begraafplaats naar de huidige lokatie is overgebracht, op..

Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur

Paradijslaan 3
Alphen aan den Rijn
Inleiding Het VERENIGINGSGEBOUW, "St. Jozef", is 'met het oog op de behoefte der jongelieden' in 1903 gebouwd in Nieuwe Historiserende ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelwoonhuis in Alphen aan den Rijn

Foto's (1)