Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele molenaarswoning met Neo-Renaissancistische elementen in Aarlanderveen

Woonhuis

Noordeinde 92
2445XG Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Dubbele molenaarswoning met Neo-Renaissancistische elementen

Inleiding De dubbele MOLENAARSWONING met Neo-Renaissancistische elementen werd in 1910 gebouwd ten zuidwesten van de stellingmolen De Morgenster (rijksmonumentnummer 7535), in opdracht van de familie Walraven. De molenaarswoning staat noordelijk van de dorpskern van Aarlanderveen, westelijk van het Noordeinde. Tussen 1992 en 1994 is de uitbouw tegen de achtergevel gewijzigd van een platte lage aanbouw in een iets hogere aanbouw onder een lessenaardak. Omschrijving De op rechthoekige grondslag opgetrokken dubbele molenaarswoning in rode baksteen bestaat uit één bouwlaag onder een mansardedak met rode geglazuurde tuile-du-Nord pannen en enkele gemetselde schoorstenen. Boven de langsgevels houten goten op klampen, boven de eindgevels windveren met makelaars en houtsnijwerk in de top. De gevels zijn geleed door rechtgesloten T-vensters onder hanenkammen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Verder een gepleisterde plint en speklagen en waterdorpels van groen geglazuurde baksteen. De symmetrische voorgevel (oost) telt zes vensterassen. De middelste twee assen worden in beslag genomen door paneeldeuren met spioneervensters en bovenlichten; voor de deuren een gemetseld stoepje. Boven de tweede vensteras van links en van rechts is een dakkapel met houten wangen en bekroond door een fronton; in de dakkapel een stolpvenster met boven- en onderin twee kleine gele ruitjes. In de zijgevels (noord en zuid) drie vensters op de begane grond en twee in de geveltop. Centraal tegen de achtergevel (west) bevindt zich een uitbouwtje onder een lessenaardak, met in beide zijgevels een houten keukendeur. Aan weerszijden van de uitbouw twee vensters. Van het INTERIEUR zijn met name in nummer 94 nog een aantal oorspronkelijke onderdelen over, waaronder: de paneeldeuren, een balkenvloer, plavuizen, een bedstee, een schouw met Art Nouveau tegels en een traphekje met snijwerk. Waardering De molenaarswoning met bijbehorende interieuronderdelen (alleen nummer 94) is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de typologie, de vormgeving met Neo-Renaissance elementen en de rijke detaillering. Stedenbouwkundig is de molenaarswoning van algemeen belang als onderdeel van het ensemble dat de woning vormt met de reeds beschermde molen. Daarnaast is het pand van groot belang als onderdeel van de molenbiotoop. Het exterieur van de dubbele molenaarswoning is in hoge mate gaaf. Van het interieur (alleen nummer 94) zijn nog een aantal elementen bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516140
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele molenaarswoning met Neo-Renaissancistische elementen in Aarlanderveen

De Morgenster

Noordeinde 96
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
"De Morgenster". Korenmolen met stelling, gebouwd in 1870, aan het Noordeinde te Aarlanderveen. Achtkante stenen onderbouw; met riet gedekte..

Herenhuis met houten middenpartij, waarin een dubbele deur met omlijsting en consoles, hardstenen plint en geprofileerde vensteromlijstingen. Vensters ..

Dorpsstraat 36
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Herenhuis uit de eerste helft der 19e eeuw met houten middenpartij, waarin een dubbele deur met omlijsting en consoles, hardstenen plint en ..

Hervormde Kerk

Dorpsstraat 38
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Herv.Kerk. In de uit 1905 daterende Herv.Kerk overgebracht: een preekstoel met doophek, tweede helft 17e eeuw;een stenen laatgotisch doopvon..

Het Oude Rechthuis: gepleisterd pand met puntgevel, waarin vlechtingen en ontlastingsbogen. Zadeldak, met riet gedekt

Dorpsstraat 40
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Het Oude Rechthuis. Gepleisterd pand, 17e eeuw, met puntgevel, waarin vlechtingen en ontlastingsbogen. Vensters met zes- en vierruitsschuifr..

Pand onder verdieping, onder hoog pannen schilddak. Vensters met zesruitsschuiframen en houten kroonlijst

Dorpsstraat 48
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Pand onder verdieping, begin 19e eeuw, onder hoog pannen schilddak. Vensters met zesruitsschuiframen en houten kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele molenaarswoning met Neo-Renaissancistische elementen in Aarlanderveen