Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolmeesterwoning in Alphen aan den Rijn

Woonhuis

Cornelis Geellaan 12
2406JG Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912-1914


Beschrijving van Schoolmeesterwoning

Omschrijving De SCHOOLMEESTERSWONING is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een met gesmoorde Tuile-du-Nord pannen gedekt wolfdak met zeeg; het dak steekt ver over met goten en windveren op gesneden klampen. Verder in beide grote dakhellingen een iets uitkragende gemetselde schoorsteen en twee dakkapellen met ieder drie zesruits ramen en platte overstekende daken op klampen; de zijkanten van de dakkapellen zijn bekleed met leien. De gevels zijn met name geleed door kruisvensters boven gemetselde waterdorpels en onder segmentbogen. In het onderste deel van de vensters zesruits ramen, in het bovenste deel vierruits ramen; deels voorzien van halve luiken. Muurankers ter hoogte van de zoldervloer. Hardstenen drempels en stoepjes bij de ingangen. In de voorgevel (west) bevindt zich een excentrisch geplaatste paneeldeur met vierruits raam in een eenvoudige kunststenen omlijsting en een rondboogvormig bovenlicht met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. Aan weerszijden van de deur een kruisvenster. Boven de twee grote dakkapellen nog twee kleine vierruits dakkapellen. In de zuidelijke zijgevel op de begane grond twee openslaande twintigruits terrasdeuren, onder rondboogvormige tienruits bovenlichten. Links daarvan een kruisvenster, in de afgeknotte geveltop twee. In de achtergevel (oost) twee kruisvensters. Links daarvan een zestienruits venster met achtruits rondboogvormig bovenlicht, rechts daarvan een paneeldeur met negenruits raam. In de noordelijke zijgevel op de begane grond een zesruits venster en twee kleine zesruits vensters. In de afgeknotte geveltop een kruisvenster met links een zesruits en rechts een drieruits venster. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de vormgeving in de Nieuw-Historiserende bouwstijl en als kenmerkend voorbeeld in het oeuvre van de gebroeders Van Nieukerken. In stedenbouwkundig opzicht is het gebouw van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van het complex in de parkaanleg. Het exterieur van het gebouw is in hoge mate gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516138
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolmeesterwoning in Alphen aan den Rijn

Koningin Wilhelminaschool met kapel

Cornelis Geellaan 2
Alphen aan den Rijn
Inleiding Koningin WilhelminaSCHOOL met KAPEL, in de periode van 1913-1914 gebouwd. In 1953 op is op de kapel een torenspits aangebracht. ..

Toegangshek

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het park is toegankelijk middels een TOEGANGSHEK uit het begin van de 20ste eeuw bestaande uit twee gemetselde pijlers met ins..

Complex van de Martastichting: kindertehuis of Centrale Gebouw

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Inleiding De eerste steen van het Centrale Gebouw of KINDERTEHUIS, onderdeel van het complex van de Marthastichting, werd 7 juni 1910 geleg..

Complex van de Martastichting: park met bruggetje

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het PARK met BRUGGETJE, onderdeel van het complex van de Marthastichting, ligt oostelijk van de Raadhuisstraat en zuidelijk va..

Complex van de Martastichting: zitbank aan de lobvormige vijver in het park

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Inleiding Aan de lobvormige vijver in het park staat een ZITBANK, onderdeel van het complex van de Martastichting, in een Expressionistisch..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)