Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Emmahuis (kindertehuis) in Alphen aan den Rijn

Gebouw

W.M. Offringalaan 2
2406JB Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Emmahuis (kindertehuis)

Inleiding Het Emmahuis (KINDERTEHUIS) werd in 1897 voltooid als tehuis voor kinderen vanaf drie jaar die nog een moeder nodig hadden. In 1898 werd tegen het gebouw een ziekenhuisje gebouwd, dat in 1914 werd vervangen door een barak achter het inmiddels eveneens gesloopte kindertehuis. In 1930 werd het gebouw gerestaureerd door de gebroeders M.A. en J. van Nieukerken. Het diende toen als onderdak voor meisjes van 12 tot 17 jaar. Koningin Emma wijdde het huis in, waardoor het sindsdien de naam Emmahuis draagt. Het gebouw sluit het park aan de noordkant af. Aan de parkkant (zuid) zijn de gevelopeningen inmiddels anders ingevuld. Aan de Offringalaan (noord) zijn met name nieuwe aanbouwen toegevoegd. De hoofdvorm van het gebouw is echter gehandhaafd. Omschrijving Het Emmahuis is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen op een langgerekte plattegrond. Het hoofdvolume wordt afgedekt door een gebroken schilddak, met gesmoorde tuile-du-Nord pannen en oorspronkelijk reeksen kleine dakkapellen. De uiteinden van het langgerekte bouwvolume worden gekenmerkt door torenvormige eindpaviljoens onder tent- en schilddaken met Hollandse pannen, een zeeg en pironnen. Met name aan de westkant volumes in verschillende hoogtes. De gevels zijn geleed door rechtgesloten vensters met roedenverdeling en hardstenen waterdorpels. Verder kunststenen aanzet- en sluitstenen, muurankers, ijzeren vergaarbakken, tandlijsten in metselwerk, en een reliƫf met het opschrift "Een ding in noodig Lucas 10, v 38-42." Bovenlangs delen van gevels opengewerkte metselwerk randen. De rondboogvormige gevelopeningen in de zuidelijke langsgevel waren oorspronkelijk open en vormden het aangezicht van galerijen, loggia's en ingangsportieken. In het INTERIEUR zijn alleen van belang de drie trappenhuizen; verder is het interieur vernieuwd. Waardering Het Emmahuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde te weten de rol die het heeft gespeeld in de sociaal-culturele ontwikkeling van kindertehuizen in het begin van de twintigste eeuw. In stedenbouwkundig opzicht is het Emmahuis centrale gebouw van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van het complex in de parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516136
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Emmahuis (kindertehuis) in Alphen aan den Rijn

Complex de Marthastichting: koetshuis

Raadhuisstraat 62
Alphen aan den Rijn
Omschrijving KOETSHUIS in twee fases opgetrokken op een langgerekte plattegrond bestaande uit drie bouwvolumes: een westelijk en oostelijk ..

Complex de Marthastichting: villa in de Nieuw-Historiserende bouwstijl

Raadhuisstraat 64
Alphen aan den Rijn
Inleiding VILLA in 1923 ontworpen door de gebroeders Marie Adrianus (1879-1963) en Johan (1885-1962) van Nieukerken in de Nieuw-Historisere..

Toegangshek

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het park is toegankelijk middels een TOEGANGSHEK uit het begin van de 20ste eeuw bestaande uit twee gemetselde pijlers met ins..

Complex van de Martastichting: kindertehuis of Centrale Gebouw

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Inleiding De eerste steen van het Centrale Gebouw of KINDERTEHUIS, onderdeel van het complex van de Marthastichting, werd 7 juni 1910 geleg..

Complex van de Martastichting: park met bruggetje

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het PARK met BRUGGETJE, onderdeel van het complex van de Marthastichting, ligt oostelijk van de Raadhuisstraat en zuidelijk va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Emmahuis (kindertehuis) in Alphen aan den Rijn

Foto's (1)