Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex de Marthastichting: tuinmanswoning in Alphen aan den Rijn

Woonhuis

Cornelis Geellaan 45
2406JE Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Complex de Marthastichting: tuinmanswoning

Inleiding De TUINMANSWONING dateert oorspronkelijk uit de periode rond 1900 gebouwd als arbeiderswoning. Het huis is enkele malen verbouwd, onder meer in de dertiger jaren van de 20ste eeuw. Toen de Marthastichting het terrein in gebruik nam, werd de woning als tuinmanswoning in gebruik genomen. Bij de woning hoorde een moestuin en boomgaard, waarvan de laatste bewaard is gebleven. De duidelijkste verandering ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp is de platte uitbouw tegen de voorgevel. Omschrijving De tuinmanswoning is boven een gepleisterde plint in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag onder een wolfdak met gesmoorde bouletpannen; de windveren en goten steken iets over. De gevels zijn geleed door vensters met roeden onder kunststenen lateien en boven zwart geglazuurde gemetselde waterdorpels. Het linkerdeel van de voorgevel (oost) wordt in beslag genomen door een platte uitbouw met de houten voordeur met drieruits zijlichten, onder een luifel die aan trekstangen is opgehangen. Links van de ingang een stolpvenster met zesruits ramen. Rechts van de uitbouw is het dak lager doorgetrokken en in de gevel een klein venstertje aangebracht. In het dak een langgerekte platte dakkapel met overstekende goot, zeven vierruits vensters en twee beschotten. In de zuidelijke zijgevel op de begane grond een glasdeur met roedenverdeling en een venster in de uitbouw. In de afgeknotte geveltop een vierruits venster. In de achtergevel (west) twee samengestelde vensters met drie zesruits ramen onder tweeruits bovenlichten. In het dak een langgerekte platte dakkapel met overstekende goot, drie vierruits vensters en twee smalle beschotten. Waardering De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de traditionalistische vormgeving, die kenmerkend is voor alle gebouwen van het complex van de Marthastichting. In stedenbouwkundig opzicht is het gebouw van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de boomgaard en de andere onderdelen van het complex in de parkaanleg. Het pand is in hoofdvorm en detaillering grotendeels gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516134
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex de Marthastichting: tuinmanswoning in Alphen aan den Rijn

Complex de Marthastichting: boomgaard

Cornelis Geellaan 45
Alphen aan den Rijn
Omschrijving De BOOMGAARD, behorende bij de tuinmanswoning onderdeel uitmakend van het complex de Marthastichting, leverde oorspronkelijk m..

Toegangshek

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het park is toegankelijk middels een TOEGANGSHEK uit het begin van de 20ste eeuw bestaande uit twee gemetselde pijlers met ins..

Complex van de Martastichting: kindertehuis of Centrale Gebouw

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Inleiding De eerste steen van het Centrale Gebouw of KINDERTEHUIS, onderdeel van het complex van de Marthastichting, werd 7 juni 1910 geleg..

Complex van de Martastichting: park met bruggetje

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het PARK met BRUGGETJE, onderdeel van het complex van de Marthastichting, ligt oostelijk van de Raadhuisstraat en zuidelijk va..

Complex van de Martastichting: zitbank aan de lobvormige vijver in het park

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Inleiding Aan de lobvormige vijver in het park staat een ZITBANK, onderdeel van het complex van de Martastichting, in een Expressionistisch..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex de Marthastichting: tuinmanswoning in Alphen aan den Rijn

Foto's (1)