Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex de Marthastichting: koetshuis in Alphen aan den Rijn

Gebouw

Raadhuisstraat 62
2406AG Alphen aan den Rijn
Zuid Holland


Beschrijving van Complex de Marthastichting: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS in twee fases opgetrokken op een langgerekte plattegrond bestaande uit drie bouwvolumes: een westelijk en oostelijk deel en een tussenlid. Het westelijke deel is opgetrokken in rode baksteen met speklagen van zandsteen, over één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels van dit staldeel worden geleed door houten staldeuren met zware scharnieren en bovenlichten met verticale roeden. Het oostelijke deel is opgetrokken in rode baksteen over twee bouwlagen onder een plat dak; eenvoudig houten gootlijst. De gevels zijn geleed door rechtgesloten zesruits schuifvensters onder segmentbogen in rode verblendsteen, met gepleisterde aanzet en sluitstenen op de begane grond; verder voorzien van gepleisterde boogtrommels, waterdorpels van geglazuurde baksteen en enkele gepleisterde speklagen. Tussen het oostelijke en westelijke deel bevindt zich een tussenlid van één bouwlaag onder een plat dak. Ook hier zijn de gevels opgetrokken in rode baksteen en voorzien van rechtgesloten gevelopeningen, ditmaal onder strekken. De gootlijst van het tussenlid heeft aan de bovenzijde een iets overstekende cordonlijst. Waardering In stedenbouwkundig opzicht is het koetshuis van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van het complex van de Marthastichting in de parkaanleg. Het exterieur van het koetshuis is in hoge mate gaaf en vormt een uitdrukking van de bouwgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516133
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex de Marthastichting: koetshuis in Alphen aan den Rijn

Complex de Marthastichting: villa in de Nieuw-Historiserende bouwstijl

Raadhuisstraat 64
Alphen aan den Rijn
Inleiding VILLA in 1923 ontworpen door de gebroeders Marie Adrianus (1879-1963) en Johan (1885-1962) van Nieukerken in de Nieuw-Historisere..

Emmahuis (kindertehuis)

W.M. Offringalaan 2
Alphen aan den Rijn
Inleiding Het Emmahuis (KINDERTEHUIS) werd in 1897 voltooid als tehuis voor kinderen vanaf drie jaar die nog een moeder nodig hadden. In 18..

Orgel in de gereformeerde kerk met hoofdwerk en bovenwerk

Raadhuisstraat 84
Alphen aan den Rijn
Gereformeerde kerk VANWEGE het orgel met hoofdwerk en bovenwerk, gemaakt in het laatste kwart van de 18e eeuw in Westfaalse factuur. De make..

Kaaspakhuis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen

Prins Hendrikstraat 122
Alphen aan den Rijn
Omschrijving KAASPAKHUIS van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting v..

Woonhuis vanuit een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken in bruine baksteen en bestaande uit twee bouwlagen onder een hoog schilddak (hoofdvo ..

Prins Hendrikstraat 120
Alphen aan den Rijn
Omschrijving WOONHUIS vanuit een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken in bruine baksteen en bestaande uit twee bouwlagen onder e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex de Marthastichting: koetshuis in Alphen aan den Rijn