Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex van de Martastichting: zitbank aan de lobvormige vijver in het park in Alphen aan den Rijn

Overig

Cornelis Geellaan 43
2406JE Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Complex van de Martastichting: zitbank aan de lobvormige vijver in het park

Inleiding Aan de lobvormige vijver in het park staat een ZITBANK, onderdeel van het complex van de Martastichting, in een Expressionistische vormgeving. Aanleiding tot de bouw van de bank is vermeld op een gedenksteen: "De burgerij van Alphen aan den Rijn aan Ds. A.W. Voors, 1907. Bij zijn afscheid als predikant, directeur 1935". Omschrijving De zitbank bestaat uit in rode baksteen opgetrokken muurtjes met kunststenen afdekplaten en gemetselde plantenbakken waartegen houten zittingen en rugleuningen zijn bevestigd. Het is opgebouwd uit een rechte lange bank en geknikte zijarmen met korte banken; daarvoor een iets verhoogde bestrating. Boven de centrale bank een kunststenen fries met inscriptie (zie inleiding). Aan weerszijden van het fries gemetselde holle pijlers. De verschillende hoogtes van de gemetselde volumes, de rollagen in het metselwerk en de kunststenen afdekplaten geven de bank een architectonische uitstraling. Waardering De zitbank is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de Expressionistische vormgeving In stedenbouwkundig opzicht is de zitbank van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de onderdelen van het complex van de Marthastichting die in het park staan. De zitbank is gaaf bewaard gebleven gelet op materiaalgebruik en vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516131
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex van de Martastichting: zitbank aan de lobvormige vijver in het park in Alphen aan den Rijn

Toegangshek

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het park is toegankelijk middels een TOEGANGSHEK uit het begin van de 20ste eeuw bestaande uit twee gemetselde pijlers met ins..

Complex van de Martastichting: kindertehuis of Centrale Gebouw

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Inleiding De eerste steen van het Centrale Gebouw of KINDERTEHUIS, onderdeel van het complex van de Marthastichting, werd 7 juni 1910 geleg..

Complex van de Martastichting: park met bruggetje

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het PARK met BRUGGETJE, onderdeel van het complex van de Marthastichting, ligt oostelijk van de Raadhuisstraat en zuidelijk va..

Complex de Marthastichting: tuinmanswoning

Cornelis Geellaan 45
Alphen aan den Rijn
Inleiding De TUINMANSWONING dateert oorspronkelijk uit de periode rond 1900 gebouwd als arbeiderswoning. Het huis is enkele malen verbouwd,..

Complex de Marthastichting: boomgaard

Cornelis Geellaan 45
Alphen aan den Rijn
Omschrijving De BOOMGAARD, behorende bij de tuinmanswoning onderdeel uitmakend van het complex de Marthastichting, leverde oorspronkelijk m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex van de Martastichting: zitbank aan de lobvormige vijver in het park in Alphen aan den Rijn

Foto's (1)