Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kaaspakhuis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen in Alphen aan den Rijn

Gebouw

Prins Hendrikstraat 122
2405AM Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Kaaspakhuis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen

Omschrijving KAASPAKHUIS van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting van het dak staat loodrecht op de straat. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met een gepleisterde plint, speklagen en geprofileerde cordonlijsten. De eindgevels zijn uitgevoerd als tuitgevels met iets uitgemetselde aanzetten en een natuurstenen daklijst met een siersteen op de tuit. De regelmatige indeling van de gevel wordt bepaald door zesruits openslaande vensters onder strekken met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Voorgevel (west) met drie vensterassen en in de geveltop een roosvenster met lekdorpeltje. Op de begane grond in het midden van de voorgevel een deur. In de zijgevel (zuid) op begane grond en verdieping een reeks vensters (zes assen) als in de voorgevel. Op de begane grond een dubbele deur. De achtergevel (oost) grenst direct aan de Oude Rijn en heeft dezelfde gevelindeling als de voorgevel met op de begane grond en in de middenas deurpartijen. Op de tuit een pinakeltje. Waardering Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als beelddrager van de kaasproductie en -handel, niet alleen regionaal maar ook nationaal gezien een economische ontwikkeling van grote betekenis. Het kaaspakhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie en de kenmerkende Neo-Hollandse Renaissancestijl, in overeenstemming met de bouwstijl van het huis. Het kaaspakhuis bezit hoge ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering zowel aan de Prins Hendrikstraat als langs de Oude Rijn en vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met het naastgelegen huis. Wat het exterieur betreft is het pand in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516123
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kaaspakhuis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen in Alphen aan den Rijn

Woonhuis vanuit een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken in bruine baksteen en bestaande uit twee bouwlagen onder een hoog schilddak (hoofdvo ..

Prins Hendrikstraat 120
Alphen aan den Rijn
Omschrijving WOONHUIS vanuit een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken in bruine baksteen en bestaande uit twee bouwlagen onder e..

Complex de Marthastichting: villa in de Nieuw-Historiserende bouwstijl

Raadhuisstraat 64
Alphen aan den Rijn
Inleiding VILLA in 1923 ontworpen door de gebroeders Marie Adrianus (1879-1963) en Johan (1885-1962) van Nieukerken in de Nieuw-Historisere..

Complex de Marthastichting: koetshuis

Raadhuisstraat 62
Alphen aan den Rijn
Omschrijving KOETSHUIS in twee fases opgetrokken op een langgerekte plattegrond bestaande uit drie bouwvolumes: een westelijk en oostelijk ..

Orgel in de gereformeerde kerk met hoofdwerk en bovenwerk

Raadhuisstraat 84
Alphen aan den Rijn
Gereformeerde kerk VANWEGE het orgel met hoofdwerk en bovenwerk, gemaakt in het laatste kwart van de 18e eeuw in Westfaalse factuur. De make..

Emmahuis (kindertehuis)

W.M. Offringalaan 2
Alphen aan den Rijn
Inleiding Het Emmahuis (KINDERTEHUIS) werd in 1897 voltooid als tehuis voor kinderen vanaf drie jaar die nog een moeder nodig hadden. In 18..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kaaspakhuis van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een gebroken zadeldak met gesmoorde kruispannen in Alphen aan den Rijn

Foto's (1)