Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats: baarhuisje aan de noordzijde in Aarlanderveen

Graf Begraafplaats

Zuideinde 22
2445AV Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Begraafplaats: baarhuisje aan de noordzijde

Omschrijving Aan de noordzijde van het toegangshek tot de begraafplaats staat een BAARHUISJE gebouwd omstreeks 1870 in Neo-classicistische stijl als identiek pendant van het lijkenhuisje aan de zuidzijde. Het op rechthoekige plattegrond opgetrokken huisje bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde bouletpannen; goten op gesneden klampen en windveren. De gevels zijn gepleisterd met schijnvoegen, boven een hoge, glad gepleisterde plint. In de zuidelijke langsgevel bevindt zich een keperboogvormige dubbele houten deur met stolpnaald aan enkele gepleisterde traptreden en een gemetselde drempel. In de westelijke en noordelijke gevel blinde keperboogvensters met ruitvormige schijnvoegen, boven waterdorpels op consoles. In de oostelijke eindgevel een segmentboogvenster met een ruitvormige roedenverdeling. Boven alle gevelopeningen zijn sierlijstjes aangebracht, die de vorm van de opening volgen. Onder de blinde vensters ventilatieroosters in rozetvorm. Tegen de noordgevel, aan de grachtzijde, hangt een sierijzer bestaande uit grote krullen met kroonvormige ornamenten. Waardering Het baarhuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als karakteristiek onderdeel van de begraafplaats en wegens de historische-functionele relatie met de toegangspartij van de begraafplaats. Het baarhuisje van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de Neo-classicistische vormgeving. In stedenbouwkundig opzicht is het baarhuisje van algemeen belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de aanleg, beplanting, het hek en het lijkenhuisje. Het baarhuisje is zeer gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516120
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats: baarhuisje aan de noordzijde in Aarlanderveen

Begraafplaats

Zuideinde 22
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Omschrijving De begraafplaats ligt haaks op de weg en wordt gevormd door een opgehoogd, klein rechthoekig terrein dat is omgracht en omgeve..

Begraafplaats: smeedijzeren hek

Zuideinde 22
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Omschrijving De toegang tot de begraafplaats wordt gevormd door een smeedijzeren HEK met zilver gekleurde decoraties van gietijzer vervaar..

Begraafplaats: baarhuisje aan de zuidzijde

Zuideinde 22
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Omschrijving Aan de zuidzijde van het toegangshek tot de begraafplaats staat een lijkenhuisje (BAARHUISJE) gebouwd omstreeks 1870 is Neo-c..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een hoog, pannen schilddak, deur met omlijsting uit de bouwtijd en zesruitsschuiframen in d ..

Zuideinde 12
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Boerderij op T-vormige plattegrond, eerste helft 19e eeuw. Het woongedeelte heeft een hoog, pannen schilddak, deur met omlijsting uit de bou..

Mooie boerderij, goed bewaard, met rieten wolfdak, opgewipt boven de linker zijkamer. Voorgevel met vlechtingen. Rechts onderkelderd. Zomerhuis onder ..

Zuideinde 10
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Mooie 18e eeuwse boerderij, goed bewaard, met rieten wolfdak, opgewipt boven de linker zijkamer. Vensters met goede roedenverdeling, begin 1..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)