Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bidkapelletje op begraafplaats in Alphen aan den Rijn

Kerkelijk Gebouw

Paradijslaan 7
2405CC Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Bidkapelletje op begraafplaats

Omschrijving Op de begraafplaats staat een BIDKAPELLETJE, dat in 1891 van de oude begraafplaats naar de huidige lokatie is overgebracht, opgetrokken in bruine baksteen met gepleisterde speklagen onder zadeldakje; sieranker in de top. De voorzijde heeft een gedrukte spitsboogvormige opening, ondersteund door natuurstenen zuiltjes en geflankeerd door pilasters; de achterzijde is gesloten. In het kapelletje staat een missiekruis uit 1893. Waardering Het bidkapelletje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde wegens de sobere vormgeving; wegens de historisch-functionele relatie met de begraafplaats; wegens de ensemblewaarde als onderdeel van het complex van de St. Bonifatius. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516117
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bidkapelletje op begraafplaats in Alphen aan den Rijn

Sint-Bonifaciuskerk

Paradijslaan 7
Alphen aan den Rijn
Inleiding De St. Bonifatiuskerk, een KRUISBASILIEK, is in 1885-1886 gebouwd in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van de Rotterdamse architect..

St. Bonifatiuskerk: pastorie

Paradijslaan 6
Alphen aan den Rijn
Inleiding De bij de St. Bonifatiuskerk behorende PASTORIE in Traditionalistische bouwtrant met Neo-Renaissance en Neo-Gotische elementen is..

Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur

Paradijslaan 3
Alphen aan den Rijn
Inleiding Het VERENIGINGSGEBOUW, "St. Jozef", is 'met het oog op de behoefte der jongelieden' in 1903 gebouwd in Nieuwe Historiserende ..

Winkelwoonhuis

Julianastraat 38
Alphen aan den Rijn
Inleiding WINKELWOONHUIS uit omstreeks 1850 met nagenoeg in oorspronkelijke staat verkerend winkelinterieur uit circa 1910. Aan de achterz..

Grafkapel voor de familie De Smeth van Alphen

Julianastraat 69
Alphen aan den Rijn
Achter de Ned.Herv.Adventskerk, op de hoek van de Paradijslaan, een grafkapel voor de familie De Smeth van Alphen, 18e eeuw, met in de kroon..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bidkapelletje op begraafplaats in Alphen aan den Rijn

Foto's (1)