Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur in Alphen aan den Rijn

Gebouw

Paradijslaan 3
2405CC Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur

Inleiding Het VERENIGINGSGEBOUW, "St. Jozef", is 'met het oog op de behoefte der jongelieden' in 1903 gebouwd in Nieuwe Historiserende trant. De grote rondboogvensters in de westgevel zijn recentelijk vernieuwd. Omschrijving Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met leidekking. De gevels worden ingedeeld met overwegend vensters met kleine roedenverdeling en afgesloten door een overstekende gootlijst op klossen. Symmetrische voorgevel (noord) met hoge, in blokken gepleisterde plint. Centraal een hoog opgaand risaliet onder steekkap, geflankeerd door twee plat afgedekte entreeportalen met dubbele deuren met halfronde bovenlichten onder rondbogen op zuiltjes. In de risaliet een groot rondboogvenster met aan weerszijden een achtruits venster. Voor de oostgevel een plat afgedekte aanbouw. In het INTERIEUR is de zaal met toneelpodium uit de bouwtijd, een gepleisterd spiegelgewelf en een schouw bewaard gebleven. Waardering Het verenigingsgebouw met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde te weten de oorspronkelijke functie en de Nieuw Historiserende bouwstijl van met name de voorgevel aan het plein. Het pand heeft in hoge mate stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan het plein bij de St. Bonifatiuskerk en als onderdeel van het kerkelijke complex. Het pand is in- en uitwendig redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516116
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur in Alphen aan den Rijn

St. Bonifatiuskerk: pastorie

Paradijslaan 6
Alphen aan den Rijn
Inleiding De bij de St. Bonifatiuskerk behorende PASTORIE in Traditionalistische bouwtrant met Neo-Renaissance en Neo-Gotische elementen is..

Sint-Bonifaciuskerk

Paradijslaan 7
Alphen aan den Rijn
Inleiding De St. Bonifatiuskerk, een KRUISBASILIEK, is in 1885-1886 gebouwd in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van de Rotterdamse architect..

Bidkapelletje op begraafplaats

Paradijslaan 7
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Op de begraafplaats staat een BIDKAPELLETJE, dat in 1891 van de oude begraafplaats naar de huidige lokatie is overgebracht, op..

Winkelwoonhuis

Julianastraat 38
Alphen aan den Rijn
Inleiding WINKELWOONHUIS uit omstreeks 1850 met nagenoeg in oorspronkelijke staat verkerend winkelinterieur uit circa 1910. Aan de achterz..

't Westland, samengesteld fabriekshuizen

Julianastraat 2a
Alphen aan den Rijn
Inleiding Samengesteld FABRIEKSGEBOUW met inpandig woonhuis in een eenvoudige aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwstijl. De Alph..

Kaart & Routeplanner

Route naar Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur in Alphen aan den Rijn

Foto's (1)