Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Bonifatiuskerk: pastorie in Alphen aan den Rijn

Kerkelijk Gebouw

Paradijslaan 6
2405CC Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885-1886
Architect: E.J. Margry


Beschrijving van St. Bonifatiuskerk: pastorie

Inleiding De bij de St. Bonifatiuskerk behorende PASTORIE in Traditionalistische bouwtrant met Neo-Renaissance en Neo-Gotische elementen is tegelijk met de kerk in 1885-1886 gebouwd naar ontwerp van de architect E.J. Margry. In 1939 onderging de pastorie een grote verbouwing waarbij de meeste vensters werden voorzien van nieuwe beglazing, de inrichting werd vernieuwd en een serre aan de tuinzijde werd aangebouwd. Omschrijving Op vierkante grondslag opgetrokken pastorie van twee bouwlagen onder een zadeldak en afgeknot schilddak met leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en voorzien van hoeklisenen en een fries met zaagtandlijst; gepleisterde speklagen. De gevels zijn ingedeeld met overwegend T-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten onder segmentbogen en siermetselwerk in de boogvelden; natuurstenen lateien en waterdorpels. In de voorgevel (oost) een asymmetrisch geplaatst (links) risaliet met tuitgevel met op de begane grond en de verdieping twee naast elkaar geplaatste vensters onder één segmentboog en in de top twee ronde blinde nissen aan weerszijden van een samengesteld venster onder een rondboogvormige strek; het venster heeft roedentracering in Neo-Gotische stijl overeenklomstig de vensters van de naburige kerk. Rechts van de risaliet drie vensterassen en een smal terugliggende deel met één vensteras. Uiterst links is de entreepartij in een portiek met hoekkolom onder een balkon met ijzeren balkonhekje met krulwerk, ook bij de bordestrap een smeedijzeren hek waarin gotische vierpassen zijn verwerkt. De entree wordt gevormd door de oorspronkelijke paneeldeur onder een getoogd bovenlicht met smeedwerk en daarboven een balkondeur. In de terugliggende travee een tweede ingangspartij aan een stoep. Rechts in de achtergevel een, minder rijk gedecoreerde, tuitgevel identiek aan de voorgevel en glas-in-lood bovenlichten en glasdeuren in de serre uit 1939. Waardering De pastorie van St. Bonifatiuskerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de hausse in katholieke Neo-Gotische kerkbouw na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de Traditionalistische bouwstijl met Neo-Renaissance en Neo-Gotische elementen, kenmerkend voor het oeuvre van de architect E.J. Margry. De pastorie is beeldbepalend gesitueerd aan de Paradijslaan in het centrum van Alphen aan de Rijn en bezit hoge ensemblewaarde door de onderlinge ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen aan het plein. De pastorie is in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516115
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Bonifatiuskerk: pastorie in Alphen aan den Rijn

Verenigingsgebouw "St. Jozef" met interieur

Paradijslaan 3
Alphen aan den Rijn
Inleiding Het VERENIGINGSGEBOUW, "St. Jozef", is 'met het oog op de behoefte der jongelieden' in 1903 gebouwd in Nieuwe Historiserende ..

Sint-Bonifaciuskerk

Paradijslaan 7
Alphen aan den Rijn
Inleiding De St. Bonifatiuskerk, een KRUISBASILIEK, is in 1885-1886 gebouwd in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van de Rotterdamse architect..

Bidkapelletje op begraafplaats

Paradijslaan 7
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Op de begraafplaats staat een BIDKAPELLETJE, dat in 1891 van de oude begraafplaats naar de huidige lokatie is overgebracht, op..

Winkelwoonhuis

Julianastraat 38
Alphen aan den Rijn
Inleiding WINKELWOONHUIS uit omstreeks 1850 met nagenoeg in oorspronkelijke staat verkerend winkelinterieur uit circa 1910. Aan de achterz..

't Westland, samengesteld fabriekshuizen

Julianastraat 2a
Alphen aan den Rijn
Inleiding Samengesteld FABRIEKSGEBOUW met inpandig woonhuis in een eenvoudige aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwstijl. De Alph..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Bonifatiuskerk: pastorie in Alphen aan den Rijn

Foto's (1)