Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eerste: ontginningsschuur van het type T 4-E in Slootdorp

Gebouw

Slootweg 11
1774NM Slootdorp (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930


Beschrijving van De Eerste: ontginningsschuur van het type T 4-E

Inleiding Kort na 1930 geplaatste ONTGINNINGSSCHUUR van het type T 4-E, genaamd "De Eerste", gesitueerd aan de noordzijde van de Slootweg op de hoek met de Schelpenbolweg. De schuur werd direct na de droogvalling van de polder gebouwd, onder meer voor materiaalopslag ten behoeve van de ontginning van de voormalige zeebodem. Omschrijving Voormalige ontginningsschuur, gebouwd op rechthoekig grondplan, voorzien van een driebeukig houtskelet en gevels van gepotdekseld zwartgeteerd beschot. De schuur heeft een met golfplaten bedekt zadeldak met aankapping boven de zijbeuken. De voorgevel (W) is een topgevel met overkragende geveltop vanaf de verdiepingsvloer. De eerste bouwlaag heeft in de middenbeuk van links naar rechts een hoge darsdeur, een liggend tweelichtsvenster en opgeklampte deur met raam. De linkerbeuk heeft een lagere darsdeur, de rechterbeuk een moderne deur met venster. De geveltop heeft vlak boven de verdiepingsvloer een dubbel opgeklampt laadluik en geheel in de top een luchtrooster met horizontale schoepen. De linkerzijgevel (N) heeft onder de gootlijst een, door drie hoge deuren doorbroken, meerdelig lintvenster met per raam een horizontale roede. De rechterzijgevel (Z) is vervangen door een bakstenen gevel met drie deuren en een drielichts vensterreeks in gewapend beton. De achtergevel is in opzet gelijk aan de voorgevel. De midden- en zuidbeuk hebben elk een hoge darsdeur, de noordbeuk een opgeklampte deur en dubbel tweelichtsvenster. Waardering De voormalige ontginningsschuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische (typologische) waarde als zeldzaam geworden en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een gebouwd object uit de beginperiode van de Wieringermeerpolder. De voormalige ontginningsschuur heeft situationele waarde vanwege de oorspronkelijke situering aan de Slootweg, in het noordwesten van de polder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516092
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Eerste: ontginningsschuur van het type T 4-E in Slootdorp

Toren bestaat uit drie geledingen, gescheiden door een bakstenen tandlijst

Westerlanderweg 63
Westerland (Gemeente Hollands Kroon)
De toren bestaat uit drie geledingen, gescheiden door een bakstenen tandlijst. Ingang omlijst door geprofileerde spitsboog. Tweede en derde ..

Hervormde kerk

Westerlanderweg 65
Westerland (Gemeente Hollands Kroon)
Hervormde Kerk. Driezijdig gesloten, eenbeukig schip, in 1828 opgetrokken tegen de laat middeleeuwse toren. Preekstoel ca.1828, koperen kroo..

Waterkeer

Westerlanderweg 17
Westerland (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in het kader van de Zuiderzeewerken ter huisvesting van één van de directieleden en genaamd Waterkee..

Boerderij van het Wieringer type

Oosterklief 36
Hippolytushoef (Gemeente Hollands Kroon)
Boerderij van het Wieringer type. Houten Schuren met rieten daken. Ca 1800.

Boerderij van het Wieringer type

Noorderbuurt 3
Westerland (Gemeente Hollands Kroon)
Boerderij van het Wieringer type. Als tweede woning in gebruik, XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Eerste: ontginningsschuur van het type T 4-E in Slootdorp

Foto's (1)