Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leemans: transformaterhuisje in Wieringerwerf

Nijverheid Industrie

Noorderdijkweg 26
1771MJ Wieringerwerf (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Leemans: transformaterhuisje

Inleiding TRANSFORMATORHUISJE bij gemaal Leemans, gesitueerd ten oosten van de Stonteler Schutsluis en gebouwd tegen het bruggenhoofd van de brug in de Noorderdijkweg. De transformator regelde onder meer de stroomvoorziening van het complex Leemans. Omschrijving Transformatorhuisje opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan, bestaande uit twee bouwlagen onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. De hoofdzakelijk gesloten gevels van het trafohuisje zijn witgeschilderd. In de rechter zijgevel bevindt zich een metalen deur. Tegen de rechter zijgevel van het transformatorhuisje loopt een gewapend betonnen trap die voert naar de kruin van het dijklichaam. Waardering Het transformatorhuisje is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Leemans. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516090
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leemans: transformaterhuisje in Wieringerwerf

Leemans: machinegebouw

Noorderdijkweg 26
Wieringerwerf (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding MACHINEGEBOUW van het gemaal Leemans, uitgevoerd in 1929 door Hillen & Rosen en Trio Betonbouw. De dieselmotoren en centrifugaalp..

Leemans: dieselolietanks

Noorderdijkweg 26
Wieringerwerf (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Bij het gemaalcomplex Leemans behorende betonnen bak met drie achter elkaar staande DIESELOLIETANKS. Omschrijving De dieselol..

Leemans: schutsluis met brug

Noorderdijkweg 26
Wieringerwerf (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Ten westen van gemaal Leemans gesitueerde SCHUTSLUIS met brug uit 1929, ten behoeve van de scheepvaart tussen de Zuiderhaven en ..

Leemans: schotbalkenloods

Noorderdijkweg 26
Wieringerwerf (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Bij het gemaalcomplex Leemans behorende SCHOTBALKENLOODS gesitueerd ten oosten van het gemaal. Omschrijving Schotbalkenloods..

stelling 10 Stelling bij Den Oever: Kazemat X (driedubbele mitrailleurkazemat)

de afsluitdijk (bij)
Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Omschrijving De DRIEDUBBELE MITRAILLEURKAZEMAT X is qua grondplanschema vrijwel identiek aan de driedubbele mitrailleurkazemat IX, doch het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)