Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentmeestershuis annex Stal en Koetshuis in Geldrop

Kasteel Buitenplaats

Mierloseweg 3
5662KB Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Rentmeestershuis annex Stal en Koetshuis

Inleiding RENTMEESTERSHUIS annex KOETSHUIS en PAARDENSTAL uit ca 1870 met latere uitbreidingen. Het geheel is gebouwd voor industrieel Hubertus Paulus Hoevenaar Jr. de toenmalige bewoner/eigenaar van kasteel Geldrop, die suikerfabrieken in Nederlands-Indie exploiteerde. Omschrijving Het monument bestaat uit twee bouwlagen onder twee gekoppelde parallelle zadeldaken met houten windveren. Onder het ene dak bevindt zich het rentmeestershuis en onder het andere de paardenstal. Aan de noord- en oostkant zijn respectievelijk een schuur en koetshuis aangebouwd. Het geheel is opgetrokken uit baksteen gemetseld in kruisverband. De pilastergevels bevatten rond- en segmentboogvormige muuropeningen. Het interieur van de paardenstal is nog geheel intact met kraamkamer, voersilo, ruif en drinkbak. De paardekribben zijn onderling gescheiden door een gebogen ijzeren hek met op de kop een gietijzeren kolom. De inrichting van de stal is afkomstig van de Engelse ijzergieterij Musgrave's en Co uit Londen en Belfast. Op de verdieping bevond zich de hooizolder en slaapplaats voor de stalknecht. Waardering Het rentmeestershuis annex koetshuis en paardestal van de buitenplaats Kasteel Geldrop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroeg twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Het heeft ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516079
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentmeestershuis annex Stal en Koetshuis in Geldrop

Kasteeltuin

Mierloseweg 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KASTEELTUIN uit ca. 1870. De tuin heeft een rechthoekige plattegrond. De grenzen zijn als volgt: aan de oostkant ligt de oprijla..

Kasteel Geldrop: dienstwoning

Mierloseweg 5
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: DIENSTWONING uit ca. 1900, gelegen noordelijk van het kasteel. Omschrijving: Het huisje op rechthoekige plattegrond heeft é..

Aggregaathuisje

Mierloseweg 5
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: AGGREGAAT-HUISJE uit ca. 1920. Het kasteel had een eigen electriciteitsvoorziening. In dit huisje stond het hiervoor benodigde..

Kasteel Geldrop

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Kasteel Geldrop. Omgracht gebouw, bestaande uit een middenpaviljoen (1616, blijkens ankers) met een zadeldak tussen trapgevels, geflankeerd ..

Kasteel Geldrop: Engelse tuin

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: De Engelse tuin, die omstreeks 1870 werd aangelegd, ontstond rond het kasteel Geldrop op een ongeveer rechthoekige plattegrond. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)