Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verkeersbrug van geklonken staal in Alblasserdam

Weg En Waterwerk

Ruigenhil 1
2952AR Alblasserdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Verkeersbrug van geklonken staal

Inleiding VERKEERSBRUG van geklonken staal uit 1939 over de rivier de Noord. De totale overbrugging bestaat uit een boogbrug, een rolbascule brug en een aanbrug. De aanbrug aan de westzijde is gebouwd omdat de grondgesteldheid aan het eind van de boogbrug te slecht was voor het bouwen van een landhoofd. Dit is namelijk de rand van het zomerbed van de Noord. De overbrugging maakte deel uit van de rijksweg Rotterdam-Nijmegen (de huidige A15) en verving een pontveer. Brug werd op 14 november 1939 voor het verkeer geopend. In 1945 werd de brug door oorlogshandelingen beschadigd. De huidige brug is vrijwel in oorspronkelijke vorm aanwezig. In 1990 werd het tracé van de rijksweg gewijzigd en de grootste verkeersstroom door een tunnel onder de Noord geleid. De brug behield zijn functie voor lokaal verkeer. Omschrijving De afstand tussen de pijlers van de boogbrug bedraagt 178 m. waarmee de volle breedte (175 m) van het zomerbed van de Noord wordt overspannen. De boogbrug heeft een doorvaarhoogte van 9,4 m. (bij hoog tij). Ten oosten van de boogbrug bevindt zich een rolbasculebrug met een doorvaarwijdte van 42 m. De aanbrug aan de westzijde van de overspanning heeft een opening van 45 m. Boogbrug, aanbrug en rolbasculebrug vormen een symmetrische overbrugging van een middenbrug met twee gelijkwaardige zijbruggen. Het rijdek is 12 m. breed, de middenbrug is bovendien voorzien van twee schampkanten van 0,5 m. binnen de hoofdliggers en heeft daarbuiten nog zijpaden met een breedte van 2,5 m. De middenbrug heeft twee vakwerkbogen van 33 m. hoog en bij de opleggingen samenkomende boogranden. Het stabiliteitsverband tussen de bovenranden van de vakwerkbogen heeft een K-vorm. De twee pijlers en beide landhoofden zijn gemetseld en van betonnen dekplaten voorzien. De basculebrug en de aanbrug hebben onder het wegdek evenwijdige V-liggers met verticalen naar de boven- en onderrand. Waardering De brug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een stalen boogbrug met trekband die vanaf 1927 met de uitvoering van het Rijkswegenplan in Nederland op diverse lokaties werden gebouwd. En als belangrijke brugverbinding in dit waterrijke deel van Nederland. De boogbrug is van algemeen belang wegens architectuur-historische en industriële waarde als onderdeel van de technische ontwikkeling van de Nederlandse bruggenbouw. De brugverbinding heeft stedebouwkundige en landschappelijke waarde vanwege de fraaie en beeldbepalende ligging tussen de Alblasserwaard en IJsselmonde. De brug is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516075
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verkeersbrug van geklonken staal in Alblasserdam

Woonhuizen van het type rug-aan-rugwoning zijn gecombineerd met een smederij in Traditioneel Ambachtelijke stijl

Kerkstraat 49
Alblasserdam
Inleiding De WOONHUIZEN van het type rug-aan-rugwoning zijn gecombineerd met een SMEDERIJ en in 1852-1853 gebouwd in Traditioneel Ambachtel..

Ambachtsherenhuis, bestaande uit parterre en verdieping, gedekt door schilddak met hoekschoorstenen

Cortgene 9
Alblasserdam
Delftig herenhuis uit de vroege 19e eeuw, bestaande uit parterre en verdieping, gedekt door schilddak met hoekschoorstenen. De gaaf bewaarde..

Kerk van de Nederlands-Hervormde gemeente in neo-gotische stijl

Cortgene 8
Alblasserdam
Inleiding KERK van de Nederlands-Hervormde gemeente uit 1899 in neo-gotische stijl. De Grote Kerk ligt buitendijks, aan de Cortgene even te..

Nabij de oude toren gelegen boerderij, waarvan het woongedeelte een puntgevel heeft met in de top een kruiskozijn. Overigens vensters met kleine roede ..

Kerkstraat 175
Alblasserdam
Nabij de oude toren gelegen boerderij (XVII), waarvan het woongedeelte een puntgevel heeft met in de top een kruiskozijn. Overigens vensters..

Toren der voormalige Hervormde Kerk

Kerkstraat 144
Alblasserdam
Toren der v.m. Herv. Kerk. Sober bakstenen bouwwerk uit de 15e eeuw, waarvan de klokkenverdieping versierd is met spitsboognissen en een fri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Verkeersbrug van geklonken staal in Alblasserdam