Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met dwarshuis in Krimpen aan den IJssel

Boerderij

IJsseldijk 296
2922BM Krimpen aan den IJssel
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890-1900


Beschrijving van Boerderij met dwarshuis

Inleiding BOERDERIJ met dwarshuis aan het einde van de 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd als dijkboerderij aan de IJsseldijk, buiten de bebouwde kom van Krimpen aan den IJssel. De boerderij maakt onderdeel uit van een complex van boerderij en schuur. Omschrijving Boerderij met een T-vormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met knipvoeg. Het zadeldak van het dwarsgeplaatste voorhuis is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen, het lager geplaatste wolfdak van het bedrijfsgedeelte heeft een rietdekking. De vensters van de boerderij zijn grotendeels behangen met luiken en bevinden zich onder een strekkenlaag. De voorgevel (noordgevel) heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten door een kroonlijst. De gevel heeft een symmetrische indeling met een centraal geplaatste entree met een paneeldeur onder bovenlicht. Aan weerszijden daarvan twee met luiken behangen T-vensters. Centraal boven de voorgevel is een dakkapel geplaatst met een T-venster binnen een houten omlijsting met klauwstukken. In de linker zijgevel van het woonhuis (oostgevel) is ter plaatse van de begane grond een T-venster met luiken geplaatst. De onderverdieping aan de voet van de dijk heeft een schuifvenster en een tweelichtvenster. In de zijgevel van het stalgedeeelte zijn naast een deur onder een bovenlicht en twee kleine vensters, drie beluikte tweelichtvensters geplaatst met ter plaatse van de waterzolder twee vierruits vensters. De rechter zijgevel (westgevel) is deels gepleisterd en voorzien van diverse, deels gemoderniseerde vensters en een erker. De achtergevel heeft een centrale dubbele deur, gevat in een gecementeerde lijst geflankeerd door staldeuren onder rollagen. In de top een halfrond venster. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19e-eeuwse boerderij met een bijzonder karakteristieke dijkligging. De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een laat 19e-eeuwse boerderij met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis gebouwd in een Ambachtelijk- traditionele bouwtrant. De boerderij is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De boerderij heeft ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex en is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende dijkligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516060
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met dwarshuis in Krimpen aan den IJssel

Schuur

IJsseldijk 296
Krimpen aan den IJssel
Inleiding SCHUUR aan het einde van 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex aan de zu..

Boerderij "Crimpenerhof" (Streekmuseum voor de Krimpenerwaard)

IJsseldijk 312
Krimpen aan den IJssel
BOERDERIJ uit de 18e eeuw, na restauratie thans als oudheidkamer in gebruik. Langgerekt bouwlichaam onder rieten wolfdak. Het links onderkel..

Dwarshuis met pannen schilddak

Dorpsstraat 31
Capelle aan den IJssel
Dwarshuis met pannen schilddak, midden 19e eeuw. Houten kroonlijst; vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

't Oude Raadhuis/Oude Regthuys

Dorpsstraat 3
Capelle aan den IJssel
Op de hoek van de Raadhuisstraat gelegen deftig herenhuis, tweede kwart 19e eeuw, met verdieping. In baksteen gebosseerde middenrisaliet, ha..

Dwarshuizen onder pannen schilddak. Deuren in omlijsting door pilasters en hoofdgestel. Vensters met luiken. Stoeppalen met stangen. Getande deurkalve ..

Raadhuisstraat 7
Capelle aan den IJssel
Dwarshuizen uit het begin der 19e eeuw onder pannen schilddak. Deuren in omlijsting door pilasters en hoofdgestel. Vensters met luiken. Stoe..

Kaart & Routeplanner