Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten loods met woonhuis in Krimpen aan den IJssel

Gebouw

IJsseldijk 332
2922BM Krimpen aan den IJssel
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Houten loods met woonhuis

Inleiding Houten LOODS uit het einde van de 19e eeuw onderdeel van het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk. De loods ligt in de zuidwestelijke hoek van de werf aan de dijk, met de noklijn haaks op de dijk. Aan het begin van de 20e eeuw is het zuidelijke deel van de loods verbreed en verbouwd tot woonhuis. N.B. De aanbouw aan de oostelijke zijde uit de jaren zestig van deze eeuw is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Houten langgerekte loods op rechthoekig grondplan onder zadeldak belegd met rode Hollandse pannen en hangstijl. Tegen de zuidelijke kopgevel bevindt zich een dwarsgeplaatst rechthoekig woonhuis onder zadeldak. De wanden van de loods zijn opgebouwd uit gerabatte horizontale delen. De westelijke en oostelijke langsgevel van de loods zijn voorzien van meerruits vensters. Aan de noordzijde versmalt de loods zich. De noordelijke kopgevel aan de IJssel bezit dubbele deuren. Het twee bouwlagen tellende woonhuis tegen het zuidelijke deel van de loods heeft wanden van gerabatte vertikale delen en is geplaatst onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak dat aan beide zijden iets oversteekt en hier is afgewerkt met windveren en makelaars met sierbekroningen. De voorgevel van het woonhuis aan de straatzijde (zuid) heeft een asymmetrische indeling bestaande uit een voordeur met links daarvan twee vensters en rechts daarvan een venster. De verdieping bezit vier vensters. De beide kopgevels hebben een geveltop afgewerkt met iets uitspringend beschot van smallere en aan de onderzijde versierde houten delen. In de toppen bevinden zich kleine keperboogvormig afgesloten vensters. De eerste en tweede bouwlagen bevatten grotere vensters. Inwendig heeft de loods een houten gebintconstructie met gezaagde stijlen en balken. Waardering De loods met kopwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een scheepsloods met een grotendeels 19e- en vroeg 20e-eeuwse verschijningsvorm. De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een bij een scheepswerf behorende houten loods. De loods is grotendeels oorspronkelijk in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De loods heeft ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van de scheepswerf. De loods heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de dijk in Krimpen aan den IJssel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516057
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten loods met woonhuis in Krimpen aan den IJssel

Woonhuis scheepswerf

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding WOONHUIS onderdeel van scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk, gebouwd in opdracht van de heer Otto als directeursw..

Houten loods

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding Houten LOODS, onderdeel van het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk en gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. De..

't Oude Raadhuis/Oude Regthuys

Dorpsstraat 3
Capelle aan den IJssel
Op de hoek van de Raadhuisstraat gelegen deftig herenhuis, tweede kwart 19e eeuw, met verdieping. In baksteen gebosseerde middenrisaliet, ha..

Boerderij "Crimpenerhof" (Streekmuseum voor de Krimpenerwaard)

IJsseldijk 312
Krimpen aan den IJssel
BOERDERIJ uit de 18e eeuw, na restauratie thans als oudheidkamer in gebruik. Langgerekt bouwlichaam onder rieten wolfdak. Het links onderkel..

Dwarshuizen onder pannen schilddak. Deuren in omlijsting door pilasters en hoofdgestel. Vensters met luiken. Stoeppalen met stangen. Getande deurkalve ..

Raadhuisstraat 7
Capelle aan den IJssel
Dwarshuizen uit het begin der 19e eeuw onder pannen schilddak. Deuren in omlijsting door pilasters en hoofdgestel. Vensters met luiken. Stoe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten loods met woonhuis in Krimpen aan den IJssel

Foto's (1)