Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten loods in Krimpen aan den IJssel

Gebouw

IJsseldijk 332
2922BM Krimpen aan den IJssel
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Houten loods

Inleiding Houten LOODS, onderdeel van het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk en gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. De loods ligt in de zuidoostelijke hoek van de scheepswerf aan de dijk, met de noklijn parallel aan de weg. Omschrijving Langgerekte houten rechthoekige loods onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met hangstijl. De gevels van de loods bestaan uit horizontale gerabatte delen. De langsgevels van de loods kenmerken zich door een min of meer regelmatige indeling met meerruits ramen in houten kozijnen. Tegen de lange noordgevel staat een houten aanbouw onder lessenaardak. In de westelijke kopgevel zijn grote rechtgesloten schuifdeuren geplaatst onder een strook van twee- en drielichtvensters. Aan weerszijden van de deur meerruits vensters. De oostgevel heeft twee vensters. Inwendig bestaat de loods uit een houten gebintconstructie met gezaagde stijlen en balken. Waardering De loods is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een inmiddels zeldzaam geworden scheepswerf met een 19e- en vroeg 20e-eeuwse verschijningsvorm. De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een bij een scheepswerf behorende houten loods. De loods is grotendeels oorspronkelijk is hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De loods heeft ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van de scheepswerf. De loods heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de dijk in Krimpen aan den IJssel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516056
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten loods in Krimpen aan den IJssel

Woonhuis scheepswerf

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding WOONHUIS onderdeel van scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk, gebouwd in opdracht van de heer Otto als directeursw..

Houten loods met woonhuis

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding Houten LOODS uit het einde van de 19e eeuw onderdeel van het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk. De loods ligt..

't Oude Raadhuis/Oude Regthuys

Dorpsstraat 3
Capelle aan den IJssel
Op de hoek van de Raadhuisstraat gelegen deftig herenhuis, tweede kwart 19e eeuw, met verdieping. In baksteen gebosseerde middenrisaliet, ha..

Boerderij "Crimpenerhof" (Streekmuseum voor de Krimpenerwaard)

IJsseldijk 312
Krimpen aan den IJssel
BOERDERIJ uit de 18e eeuw, na restauratie thans als oudheidkamer in gebruik. Langgerekt bouwlichaam onder rieten wolfdak. Het links onderkel..

Dwarshuizen onder pannen schilddak. Deuren in omlijsting door pilasters en hoofdgestel. Vensters met luiken. Stoeppalen met stangen. Getande deurkalve ..

Raadhuisstraat 7
Capelle aan den IJssel
Dwarshuizen uit het begin der 19e eeuw onder pannen schilddak. Deuren in omlijsting door pilasters en hoofdgestel. Vensters met luiken. Stoe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)