Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loods in Ridderkerk

Gebouw

Ringdijk 402
2983GS Ridderkerk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Loods

Inleiding LOODS uit 1931 gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een werf aan de Nieuwe Maas. Het pand, dat gebruikt werd voor de bouw van grote turbo generatoren, staat haaks op de Ringdijk in het industriegebied buiten de bebouwde kom van Ridderkerk. Westelijk van de loods is van een natuurlijke uitstulping in de rivier een haven gegraven. Oostelijk van de loods staat een kraan op rails. Omschrijving Rechthoekige loods opgetrokken in een met gele baksteen gevuld staalskelet onder een flauw hellend zadeldak dat met dakleer bedekt is. De langgerekte meerruits vensterpartijen (strookvensters) hebben stalen kozijnen. Voorgevel (zuid) met een korte eenlaagse aanbouw over de gehele breedte van de gevel onder een plat dak. Onder de dakrand is aan de zuidzijde van de aanbouw een langgerekte vensterpartij geplaatst. De gevelzijde van het hoofdvolume heeft langs de bovenzijde van de aanbouw en onder de dakrand grote meerruits vensterpartijen. In de oostgevel op parterre-hoogte en onder de dakrand een langgerekte vensterpartij over de gehele breedte van de gevel. Links van het midden hoge dubbele schuivende deuren. Boven de deuren een plaquette met de datum 1931. Achtergevel (noord) met grote schuivende deuren. In de westgevel is langs de dakrand, over de gehele breedte van de gevel een vensterpartij geplaatst. De loods is geheel onderkelderd en heeft een extra zwaar uitgevoerde vloer. Waardering De loods is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf typologisch voorbeeld van een loods met een eenvoudige, sobere verschijningsvorm die kenmerkend is voor utiliteitsbouw uit de jaren 1930. De loods heeft ensemblewaarde in combinatie met het daarnaast gelegen haventje. De loods heeft stedebouwkundige waarde vanwege de ligging langs de rivier, in en gebied dat gekenmerkt wordt door watergebonden industrie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516034
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loods in Ridderkerk

Woonhuis

Puntweg 7
Kinderdijk (Gemeente Nieuw Lekkerland)
Inleiding WOONHUIS, type villa gebouwd in 1915 in opdracht van de heer L.J. Smit, de directeur van de scheepswerf L. Smit & zn, later IHC S..

Woonhuis in Chaletstijl

Ringdijk 466
Ridderkerk
Inleiding Het WOONHUIS in Chaletstijl is rond 1880 tot stand gekomen in opdracht de eigenaar van een scheepswerf. In 1924 werd een serre aa..

Overblijfselen van het Huis te Woude

Ringdijk 210
Ridderkerk
Overblijfselen van het Huis te Woude, gebouwd in 1371, ten dele verhoogd in 1418. Restant van een rechthoekig gebouw, uitwendig 15.10 x 19.6..

Grafkelder in Neoclassicistische stijl

Molenweg
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding GRAFKELDER, opgericht voor Albertus de Jong C. Zn. uit 1902, is vormgegeven in Neoclassicistische stijl. Het graf ligt in het mid..

Grafkelder in Neoclassicistische stijl

Molenweg
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding GRAFKELDER, opgericht voor K. Smit Jan Zn. in 1892, is vormgegeven in Neoclassicistische stijl. Het graf ligt ten noordelijk van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Loods in Ridderkerk