Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorstation in Halfweg

Nijverheid Industrie

Schoolstraat 18
1165HC Halfweg (gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Noord Holland

Bouwjaar: 1915
Architect: J.B. van Loghem


Beschrijving van Transformatorstation

Inleiding TRANSFORMATORSTATION, gebouwd omstreeks 1915 in de trant van het Nieuwe Bouwen, naar ontwerp van architect J.B. van Loghem in opdracht van de Kennemer Electriciteits Maatschappij (K.E.M.) die na overname door de provincie in 1917 Provinciaal Energiebedrijf van Noord-Holland (P.E.N.) zou gaan heten. Het trafostation is gelegen aan de westzijde van de Schoolstraat. Het betreft hier een eenmalig uitgevoerd type trafostation binnen een serie ontwerpen die Van Loghem tussen 1914 en 1920 voor K.E.M. en P.E.N. maakte. Het trafostation werd gerestaureerd in 1984. Omschrijving Vrijstaand trafostation, gebouwd op rechthoekige plattegrond met oost-westgerichte lengte-as. Aan de oostzijde is een toren op rechthoekige grondslag opgenomen. Het pand heeft een hoogte van een bouwlaag onder vrijwel plat dak, bedekt met dakleer. Het kleine tentdak van de toren is eveneens voorzien van dakleer. Het pand is opgetrokken in ruw gepleisterd muurwerk boven een plint in geel-grauwe baksteen, gemetseld in halfsteens- verband en afgezet met een rollaag. Het zuidelijk deel van het pand wordt rondom afgesloten door een betonnen cordonband waarboven zich een lichtstrook met glazen bouwstenen bevindt. Het noordelijk deel wordt afgesloten door een cordonband (zonder lichtstrook). De voorgevel (O) heeft in het midden de risalerende toren, waarin een in geel en zwart uitgevoerd tegeltableau is aangebracht met de letters "K.E.M.". Op ooghoogte bevindt zich in de voorgevel van de toren een tegel met waakhond, in de linkerzijgevel van de toren bevindt zich naast een rechthoekige metalen toegangsdeur een tegel met haan. Boven de deur bevindt zich een in rode tegels uitgevoerde verticale streep in het pleisterwerk die de verticaliteit van de toren benadrukt. De toren wordt afgesloten door een betonnen cordonband, waarboven een strook met glazen bouwstenen en tentdak zijn aangebracht. De ontluchting vond tevens via de toren plaats. Links van de toren is de voorgevel blind, rechts van de toren bevat de voorgevel een dubbele rechthoekige metalen deur. Onder de cordonband van de voorgevel zijn enkele kleine ontluchtingsroosters aangebracht. De linkerzijgevel (Z) bevat in het midden een grote rechthoekige dubbele houten deur met hardstenen onderdorpel, smeedijzeren gehengen en een zesruits-bovenlicht. De achtergevel (W) heeft links een rechthoekige stalen deur. Onder de cordonband zijn vier kleine ontluchtingsroosters aangebracht. De rechterzijgevel (N) is blind. Waardering Het transformatorstation is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van utiliteitsbouw uit het tweede decennium van de 20ste eeuw, opgetrokken in de trant van het Nieuwe Bouwen. Daarnaast is het object van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect J.B. van Loghem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516030
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Transformatorstation Schoolstraat (Halfweg)
Schoolstraat 18
Schoolstraat 18
Locatie Schoolstraat 18, Halfweg
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 45′ OL
Oorspr. functie transformatorstation
Start bouw 1915
Verbouwing 1984
Monumentstatus rijksmonument
Architect J.B. van Loghem
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het transformatorstation aan de Schoolstraat 18 in Halfweg is gebouwd omstreeks 1915 in opdracht van de Kennemer Electriciteit-Maatschappij, die in 1917 opging in het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland. Het huisje is een eenmalig uitgevoerd type; het ontwerp in de trant van het Nieuwe Bouwen is van J.B. van Loghem. Ook dit huisje heeft de karakteristieke tegels met hond en haan die op veel van Van Loghems ontwerpen zijn aangebracht. Het huisje werd in 1984 gerestaureerd. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Transformatorstation in Halfweg

Woningblok met dienstwoningen, voormalig kantoor en werkplaats

Haarlemmermeerstraat 15
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Inleiding WONINGBLOK met dienstwoningen, voormalig kantoor en werkplaats, behorend bij het complex van stoomgemaal en dienstwoningen te Hal..

Stoomgemaal van het Hoogheemraadschap. Gebouwd stoomgemaal ter bemaling van de Haarlemmermeer, later verbeterd en gemoderniseerd. Gebouwen en machines ..

Haarlemmermeerstraat 4
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Stoomgemaal van het Hoogheemraadschap. In 1852 gebouwd stoomgemaal ter bemaling van de Haarlemmermeer, in 1889 verbeterd en gemoderniseerd. ..

IJzeren spoorbrug van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij

Bij oostsluis
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Inleiding IJzeren SPOORBRUG van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij uit 1868, thans (1996) buiten gebruik. De spoorbrug is gelegen..

Voormalig gemeenlandshuis van Rijnland

Haarlemmerstraatweg 7
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Voormalig gemeenlandshuis van Rijnland: van het in 1645 naar ontwerp van Pieter Post gebouwde huis Zwanenburg, is nog de voorgevel over. Bak..

Vrijstaand gemeentehuis

Haarlemmerstraatweg 51
Halfweg (Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)
Inleiding Vrijstaand GEMEENTEHUIS, gebouwd in 1905-1906 naar ontwerp van architect J. London in opdracht van het gemeentebestuur van Haarle..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)