Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in Schoorl

Woonhuis

Hargergat 4
1871GK Schoorl (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Arbeiderswoning

Inleiding (Voormalige) ARBEIDERSWONING uit circa 1885, bijzonder in het landschap gesitueerd op de overgang tussen het duin- en polderlandschap, aan de zuidwestzijde van het Hargergat. N.B. De latere aanbouw tegen de achtergevel maakt geen deel uit van de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken woonhuis van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. De gevels zijn geblokt gepleisterd. Bovenlangs de voor- en achtergevel bevindt zich een bakgoot op klossen (vroeger een blokgoot). De kopse zijgevels zijn uitgevoerd als topgevel en voorzien van rechte windveren, een makelaar en twee schootankers ter hoogte van de zoldervloer. In de voorgevel (NO) bevindt zich links van het midden een paneeldeur met vierruits raam. De rechterzijgevel (NW) heeft links twee kleine gekoppelde vierruits vensters en middenboven een stolpraam. De linkerzijgevel (ZO) is op de begane grond voorzien van twee kleine tweedelige vensters met openslaande ramen en op de verdieping van een paneeldeurtje met twee ramen naast elkaar en een drieruits bovenlicht. Links naast het rechter venster op de begane grond bevindt zich een derde schootanker. De achtergevel (ZW) was vroeger gesloten. In het interieur zijn de uit brede vloerdelen samengestelde vloeren nog aanwezig. De zoldervloer rust op een enkelvoudige balklaag. Waardering De voormalige arbeiderswoning is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en typologische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een eenvoudige arbeiderswoning uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De woning heeft tevens situationele waarde vanwege de bijzondere ligging op de overgang van het duingebied en het polderlandschap ten westen van Groet. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516020
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in Schoorl

Stolphoeve met houten geveltop boven het woongedeelte

Hargergat 2
Schoorl (Gemeente Bergen)
Stolphoeve met houten geveltop boven het woongedeelte. XIX A.

Stolpboerderij behorend tot het boerderijcomplex 'Heereweg 322'

Heereweg 322
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding STOLPBOERDERIJ behorend tot het boerderijcomplex "Heereweg 322". De linkerzijgevel is in XXd vernieuwd. Omschrijving Op rechth..

Kapschuur behorend tot het boerderijcomplex 'Heereweg 322'

Heereweg 322
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding KAPSCHUUR behorend tot het boerderijcomplex "Heereweg 322". De lage gemetselde noord- en westgevel zijn in XXc grotendeels vernie..

Woning onder zadeldak met afluiving aan een zijde en tussen topgevels, In de later gepleisterde voorgevel waterlijst en sierankers, Vensters in de beg ..

Heereweg 278
Groet (Gemeente Bergen)
Woning onder zadeldak met afluiving aan een zijde en tussen topgevels, In de later gepleisterde voorgevel waterlijst en sierankers, Vensters..

Villa "Oase"

Hargerzeeweg 9
Groet (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA "Oase" werd in 1935 gebouwd naar ontwerp van architect Hans Elte in de kenmerkende bouwtrant van de architectenbeweging "Gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in Schoorl