Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapschuur behorend tot het boerderijcomplex 'Heereweg 322' in Schoorl

Boerderij

Heereweg 322
1871GM Schoorl (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Kapschuur behorend tot het boerderijcomplex 'Heereweg 322'

Inleiding KAPSCHUUR behorend tot het boerderijcomplex "Heereweg 322". De lage gemetselde noord- en westgevel zijn in XXc grotendeels vernieuwd. Omschrijving De op nagenoeg vierkant grondplan gebouwde kapschuur is uitgevoerd als een onvolledige stolp waarvan het rietgedekte schilddak boven de uitgebouwde west- en noordzijde lager is doorgetrokken. Het noordelijke dakschild heeft onderaan een pannenrand van rode Hollandse pannen. De houten buitenwanden zijn geteerd. De aan de Munnikenweg gelegen oostgevel is geheel samengesteld uit brede staande delen afgewisseld met opliggende latten die de tussenliggende naden afdekken. Linksboven bevindt zich een opgeklampt hooiluik afgehangen aan twee kruisgehengen, en rechtsonder een opgeklampte dubbele schuurdeur van kraalschroten afgehangen aan duimgehengen. Boven het gemetselde onderste deel (XXc) heeft de hoge rechter helft van de zuidgevel een identieke gevelbekleding als de oostgevel. Links hiervan is de gevel samengesteld uit geteerde staande planken. Het rechter gedeelte van de lage westgevel is nog gemetseld in rode handvormsteen waalformaat en voorzien van een klein dichtgezet venster. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een rechthoekig vierkant met aan de westzijde een overstek. Voor de noordelijke ligger van het vierkant is een voormalige boegspriet genomen. De vierkantsstijlen hebben evenals de daksporen een ronde doorsnede. Waardering De kapschuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Heereweg 322". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516011
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapschuur behorend tot het boerderijcomplex 'Heereweg 322' in Schoorl

Stolpboerderij behorend tot het boerderijcomplex 'Heereweg 322'

Heereweg 322
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding STOLPBOERDERIJ behorend tot het boerderijcomplex "Heereweg 322". De linkerzijgevel is in XXd vernieuwd. Omschrijving Op rechth..

Arbeiderswoning

Hargergat 4
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) ARBEIDERSWONING uit circa 1885, bijzonder in het landschap gesitueerd op de overgang tussen het duin- en polderlands..

Stolphoeve met houten geveltop boven het woongedeelte

Hargergat 2
Schoorl (Gemeente Bergen)
Stolphoeve met houten geveltop boven het woongedeelte. XIX A.

Duinwijk

Binnenweg 6
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) BURGEMEESTERSWONING "Duinwijk" uit 1823 gebouwd in opdracht van de schout en latere burgemeester Johannis Peeck. De..

Woning onder zadeldak met afluiving aan een zijde en tussen topgevels, In de later gepleisterde voorgevel waterlijst en sierankers, Vensters in de beg ..

Heereweg 278
Groet (Gemeente Bergen)
Woning onder zadeldak met afluiving aan een zijde en tussen topgevels, In de later gepleisterde voorgevel waterlijst en sierankers, Vensters..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapschuur behorend tot het boerderijcomplex 'Heereweg 322' in Schoorl