Voormalige koeienstal in Schoorl

Heereweg 140
1871EM Schoorl (gemeente Bergen)

Beschrijving van Voormalige koeienstal

Omschrijving Voormalige KOEIENSTAL onderdeel van het complex keuterboerderij Heereweg 140. De stal heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een mansardedak gedekt met rode (linkerdakschild) en gesmoorde (rechterdakschild) Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode machinale Waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg. De kopse voor- en achtergevel worden afgesloten door geknikte windveren en zijn in het midden van de zolderverdieping voorzien van een opgeklampte deur, waarboven in de achtergevel een laag bovenlicht. In de voorgevel (ZW) bevindt zich links een liggend tweedelig venster van na de bouwtijd. De achtergevel (NO) is op de begane grond gesloten en in het midden daarvan voorzien van een muuranker. De rechterzijgevel (ZO) heeft links een vast raam, in het midden een opgeklampte deur met bovenlicht en rechtsboven een raampje. Waardering De (voormalige) koeienstal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex,"Heereweg 140". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)