Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in Schoorl

Woonhuis

Heereweg 140
1871EM Schoorl (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Arbeiderswoning

Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken ARBEIDERSWONING), onderdeel van het complex keuterboerderij Heereweg 140. De woning bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg. Op de nok staat een vierkante schoorsteen van rode machinale baksteen. De achtergevel heeft over nagenoeg de volle breedte een aanbouw (ca. 1917) onder een aangeluifeld lessenaarsdak met rode Hollandse pannen. De halfsteens buitenmuren zijn gemetseld in rode machinale Waalsteen met snijvoeg en voorzien van een dito plint. De kopse zijgevels zijn uitgevoerd als topgevel en hebben eenvoudige windveren. De voorgevel (ZW) telt drie getoogde schuifvensters: links twee en rechts één. In de segmentbogen boven de drie vensters zijn koppen van gele baksteen toegepast. In de rechterzijgevel (ZO) bevindt zich een paneeldeur (XXb) met draairaampje en bovenlicht, en rechts, ter hoogte van de aanbouw, een T-venster. Middenboven heeft de rechterzijgevel twee gekoppelde openslaande ramen. De linkerzijgevel (NW) heeft middenboven een stolpraam. De oorspronkelijke achtergevel (NO) wordt door de uitbouw vrijwel aan het oog onttrokken op een smal muurgedeelte uiterst rechts na. Hierin bevindt zich een dichtgezet raampje. De linker helft van de uitbouw bevat twee gekoppelde openslaande ramen en een blokgoot op klossen, de rechter helft een stolpraam en een blokgoot op geprofileerde gootklampen. Boven het smalle rechter deel van de achtergevel bevindt zich eveneens een blokgoot op klampen. De smalle noordwestzijde van de uitbouw is voorzien van een klein venster. In de noordwestgevel van het aangebouwde portaal middenachter bevindt zich een klein uitzetraam, in de zuidoostgevel een paneeldeur met bovenin een vierruits raam. De smalle noordoostgevel van het portaal is gesloten. Waardering De voormalige landarbeiderswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Heereweg 140 en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een arbeiderswoning uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516007
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in Schoorl

Voormalige koeienstal

Heereweg 140
Schoorl (Gemeente Bergen)
Omschrijving Voormalige KOEIENSTAL onderdeel van het complex keuterboerderij Heereweg 140. De stal heeft een rechthoekige plattegrond en te..

Stolpboerderij

Heereweg 194
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding STOLPBOERDERIJ uit 1884. Deze relatief kleine stolp van het Noord-Hollandse type werd gebouwd in opdracht van Grietje Kager-Bakke..

De Kroft

Huismansweg 13
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA "De Kroft" uit 1920 is gebouwd door aannemer C. Koel uit Schoorl naar ontwerp van de Amsterdamse architecten Heineke en Kui..

Stolpboerderij

Heereweg 58
Schoorl (Gemeente Bergen)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken STOLPBOERDERIJ(1), onderdeel van het boerderijcomplex "Heerweg 58", onder een rietgedekt..

Veestal onderdeel van het boerderijcomplex 'Heereweg 58'

Heereweg 58
Schoorl (Gemeente Bergen)
Omschrijving VEESTAL onderdeel van het boerderijcomplex "Heereweg 58". De stal is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en telt één bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in Schoorl