Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij in Schoorl

Boerderij

Heereweg 58
1871EJ Schoorl (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Stolpboerderij

Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken STOLPBOERDERIJ(1), onderdeel van het boerderijcomplex "Heerweg 58", onder een rietgedekt schilddak met de noklijn haaks op de Heereweg. Het dak is voorzien van een omgaande pannenrand van zwartgeglazuurde (voorschild) of gesmoorde (achter- en zijschilden) Hollandse pannen. Bovenin het voorschild staat een ronde schoorsteen van rode baksteen waarin spiraalvormige sierbanden van gele verblendsteen. De buitengevels zijn boven een gecementeerde plint gemetseld in rode machinale Waalsteen in kruisverband (voorgevel) of halfsteens verband (overige gevels), alle met snijvoeg. De halfsteens achter- en zijgevels hebben muurankers op halve gevelhoogte en bovenaan een bakgoot. De bakgoot boven de rechterzijgevel rust op geprofileerde gootklampen. De door een lijstgoot afgesloten voorgevel (W) telt vijf getoogde T-vensters: rechts twee, in het midden twee en links één. Rechts naast het linker venster bevindt zich een paneeldeur met twee gietijzeren deurroosters en een getoogd bovenlicht. In de bovenste helft van de segmentbogen boven de vensters is gele verblendsteen toegepast. In de rechterzijgevel (Z) bevindt zich links een keldervenster en rechts twee getoogde gietijzeren stalvensters. De linkerzijgevel (N) telt in totaal zeven tuimelraampjes. De achtergevel (O) heeft links een terugliggende opgeklampte darsdeur van staande kraalschroten met in de rechter deurhelft een kleine loopdeur. Rechts bevindt zich een opgeklampte staldeur van staande kraalschroten waarboven een bovenlicht. Tussen beide deuren is de achtergevel voorzien van drie kleine stalvensters. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het boerderijcomplex Heereweg 58 en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een Noord-Hollandse stolp uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516004
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij in Schoorl

Veestal onderdeel van het boerderijcomplex 'Heereweg 58'

Heereweg 58
Schoorl (Gemeente Bergen)
Omschrijving VEESTAL onderdeel van het boerderijcomplex "Heereweg 58". De stal is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en telt één bo..

Kijkduin

Molenweg 13
Schoorl (Gemeente Bergen)
Korenmolen Kijkduin. Ronde bovenkruier; bouwjaar 1772.

De Kroft

Huismansweg 13
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA "De Kroft" uit 1920 is gebouwd door aannemer C. Koel uit Schoorl naar ontwerp van de Amsterdamse architecten Heineke en Kui..

Spannenburg

Duinweg 4
Schoorl (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA "Spannenburg" werd in 1908 gebouwd in Art Nouveau-trant naar ontwerp van de Alkmaarse architect C.J. Ooms. Opdrachtgever wa..

Raadhuis

Duinweg 3
Schoorl (Gemeente Bergen)
Raadhuis. Pand onder zadeldak, blijkens ingemetseld jaartal gebouwd in 1601. Gevel met gemetselde voluten, pilasters en waterlijsten; natuur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij in Schoorl