Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aanleg en twee hekpijlers in Heiloo

Tuin Park Landgoed

Kapellaan 6
1851PE Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: 1912-1915


Beschrijving van Aanleg en twee hekpijlers

Omschrijving AANLEG en twee HEKPIJLERS aan de Kapellaan gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. De parkachtige aanleg in Engelse landschapsstijl dateert uit 1912. Allereerst is begonnen met het aanplanten van bos en het graven van een vijver in het oostelijk deel. Met de vrijkomende grond is eveneens in 1912 de calvarieberg aangelegd. Vanaf het rustaltaar, gelegen aan de vijver, bevindt zich een zicht-as naar de westelijker gelegen bedevaartskerk. Linksvoor de bedevaartskerk is een slingerend bospad aangelegd, dat langs de noordzijde van de open middenruimte in een wijde boog om de vijver voert en langs de zuidran van het middenterrein in een rechte lijn eindigt bij de bedevaartskerk. Langs het gehele pad bevinden zich op regelmatige afstand dertien kruiswegstaties. Aan de Kapellaan bevinden zich twee rechthoekige hekpijlers opgetrokken in rode en gele genuanceerde machinale baksteen waalformaat in kruisverband met platvolle voeg. De pijlers zijn voorzien van een korte ezelsrug en een versnijding opzij, gedekt met rode tegeltjes. Iedere pijler wordt afgesloten door een hardstenen afdekplaat met kraalprofiel. Aan de binnenzijde van iedere pijler bevindt zich een hardstenen hoekblok ter versteviging. Tussen de pijlers bevindt zich een niet oorspronkelijk houten spijlenhek. Waardering AANLEG in Engelse landschapsstijl uit 1912 met twee HEKPIJLERS aan de Kapellaan van omstreeks 1925 zijn van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel en ruimtelijk onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze lieve Vrouwe ter Nood'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515997
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aanleg en twee hekpijlers in Heiloo

Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving Dertien KRUISWEGSTATIES in 1915 gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Ónze Lieve Vrouwe ter Nood'. Linksvoor ..

Vrijstaand rustaltaar

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving Vrijstaand RUSTALTAAR met centrale plattegrond vermoedelijk gerealiseerd ten tijde van de aanleg in het tweede decennium van d..

Willibrordusbeeld

Kapellaan 6
Heiloo
WILLIBRORDUSBEELD vervaardigd in 1935 als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' naar ontwerp van de Haagse beeldh..

Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Calvarieberg

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving CALVARIEBERG aangelegd in 1912 als onderdeel van het complex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' in het algemeen en de parkachtige aa..

Bedevaartkerk

Kapellaan 6a
Heiloo
Omschrijving De BEDEVAARTSKERK is in 1913 gebouwd als noodkerk naar ontwerp van Jan Stuyt als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aanleg en twee hekpijlers in Heiloo

Foto's (1)