Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangspoort in Heiloo

Overig

Kapellaan 6
1851PE Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1925


Beschrijving van Toegangspoort

Omschrijving TOEGANGSPOORT aan de Runxputteweg, als onderdeel van het complex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood', daterend uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. De toegang tot het bedevaartsterrein aan de Runxputteweg is gerealiseerd ten behoeve van de bezoekers die per trein arriveerden. Direct ten noorden van het terrein bevindt zich hiertoe de halte 'Onze lieve Vrouwe ter Nood', die nog steeds enkele keren per jaar wordt gebruikt. Het hek in de doorgang is recent vernieuwd. De gemetselde toegangspoort bestaat uit een brede doorgang onder een tuitgevel met links hiervan een kleinere doorgang. Beide doorgangen zijn voorzien van hardstenen hoekblokken en een ontlastingsboog in de vorm van een korfboog. De poort is anderhalf steens dik en opgetrokken in rode handvormsteen waalformaat in kruisverband met (vernieuwde) platvolle voeg. De tuitgevel en het lagere muurdeel boven de kleine doorgang heeft het metselwerk een achtpuntig pleistermotief. De poort heeft op beide hoeken een versnijding die evenals de drie steunberen tegen de achterzijde gedekt is met genoemde leien. Waardering TOEGANGSPOORT van omstreeks 1925 gesitueerd aan de Runxputteweg van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch, ruimtelijke en functioneel onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515996
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangspoort in Heiloo

Genadekapel

Kapellaan 8
Heiloo
Inleiding GENADEKAPEL met ATRIUM en WATERPUT 'Runxputte' gebouwd in 1930 naar ontwerp van Jan Stuyt als onderdeel van het bedevaartscomplex..

Bedevaartkerk

Kapellaan 6a
Heiloo
Omschrijving De BEDEVAARTSKERK is in 1913 gebouwd als noodkerk naar ontwerp van Jan Stuyt als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lie..

Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Calvarieberg

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving CALVARIEBERG aangelegd in 1912 als onderdeel van het complex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' in het algemeen en de parkachtige aa..

Vrijstaand rustaltaar

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving Vrijstaand RUSTALTAAR met centrale plattegrond vermoedelijk gerealiseerd ten tijde van de aanleg in het tweede decennium van d..

Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving Dertien KRUISWEGSTATIES in 1915 gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Ónze Lieve Vrouwe ter Nood'. Linksvoor ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangspoort in Heiloo

Foto's (1)