Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand rustaltaar in Heiloo

Kerkelijk Gebouw

Kapellaan 6
1851PE Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: 1910-1915


Beschrijving van Vrijstaand rustaltaar

Omschrijving Vrijstaand RUSTALTAAR met centrale plattegrond vermoedelijk gerealiseerd ten tijde van de aanleg in het tweede decennium van de twintigste eeuw als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. In het materiaalgebruik met onder meer boomstammen en riet, is aansluiting gezocht bij de natuurlijke omgeving. Het rustaltaar is opvallend gesitueerd naast de vijver en in de zicht-as vanaf de noodkerk. De witmarmeren altaartafel is van recente datum (XXd). Het rustaltaar bestaat uit een rond podium waarop in een ruime cirkel zes boomstammen staan die een rietgedekt kegeldak dragen dat bekroond wordt door een vergulde wereldbol met kruis. De geteerde boomstammen zijn bovenaan ter weerszijden voorzien van (deels verdwenen) zijtakken. Het podium is gemetseld van rode machinale baksteen waalformaat in koppenverband met platvolle voeg. Tegen de westzijde ervan is in dezelfde baksteen een brede trap gemetseld waarvan de drie treden de ronde vorm van het podium volgen. Het podium heeft een vloer van witte en lichtgele tegels in schaakbordpatroon omgeven door twee randen rode tegels en een dubbele rollaag van rode waalsteen waartussen een gleuf gevuld met grond bestemd voor bloemen of planten. Op de binnenste rollaag staan zes gemetselde poeren van rode waalsteen waaraan de zes boomstammen met twee ijzeren banden bevestigd zijn. De sporen onder het dak rusten op een door de boomstammen gedragen houten ring. Waardering Vrijstaand rustaltaar gesitueerd in de aanleg in Engelse landschapsstijl is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515995
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand rustaltaar in Heiloo

Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Calvarieberg

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving CALVARIEBERG aangelegd in 1912 als onderdeel van het complex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' in het algemeen en de parkachtige aa..

Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving Dertien KRUISWEGSTATIES in 1915 gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Ónze Lieve Vrouwe ter Nood'. Linksvoor ..

Aanleg en twee hekpijlers

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving AANLEG en twee HEKPIJLERS aan de Kapellaan gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. ..

Willibrordusbeeld

Kapellaan 6
Heiloo
WILLIBRORDUSBEELD vervaardigd in 1935 als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' naar ontwerp van de Haagse beeldh..

Bedevaartkerk

Kapellaan 6a
Heiloo
Omschrijving De BEDEVAARTSKERK is in 1913 gebouwd als noodkerk naar ontwerp van Jan Stuyt als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand rustaltaar in Heiloo

Foto's (2)