Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorterrein bestaande uit tuinaanleg en toegangshek in Heiloo

Tuin Park Landgoed

Kennemerstraatweg 464
1851NG Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: 1935-1940


Beschrijving van Voorterrein bestaande uit tuinaanleg en toegangshek

Beschrijving Het VOORTERREIN bestaat uit een symmetrische TUINAANLEG en een TOEGANGSHEK als onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus'. De tuinaanleg voor het hoofdgebouw wordt van de Kennemerstraatweg gescheiden door een sloot die in het midden wordt onderbroken door een brede dam waarop ter weerszijden van de toegang twee monumentale pijlers staan. Deze zijn boven een hardstenen plint gemetseld in lichtrode handvormsteen waalformaat met blokken tufsteen op de inspringende hoeken en bovenop een kroonlijst van kalksteen bekroond door een achtzijdige koperen lantaarn. In de voorzijde van beide pijlers is bovenin een zandstenen reliƫf ingemetseld met een wapenschild omgeven door symbolen. De linker heeft betrekking op Willibrordus, de rechter op de congregatie van de broeders van O.L.V. van Lourdes. De dam heeft kwartrond gemetselde zijmuren van geel genuanceerde baksteen in koppenverband die overgaan in rechte muurdelen voorzien van een lage borstwering die uitloopt op de pijler. Voorbij de ingangspartij splitst de toegangsweg zich in twee divergerende wegen die via de twee poorten tussen het middendeel van het hoofdgebouw en beide zijvleugels leiden naar het achterterrein. Het voorterrein kent een monumentale, bij de driedelige frontarchitectuur aansluitende tuinaanleg met ter weerszijden van de twee toegangswegen drie grote trapeziumvormige vijverpartijen: een brede vijver voor het middendeel van het hoofdgebouw en ter weerszijden, voor beide zijvleugels een kleinere waarvan de oostrand evenwijdig loopt aan de zijvleugel. Waardering Het VOORTERREIN bestaande uit TUINAANLEG en TOEGANGSHEK is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus'. Het voorterrein is van stedenbouwkundig belang als bindend element van de aan de Kennemerstraatweg gesitueerde onderdelen van het complex 'Sint Willibrordus'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515988
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voorterrein bestaande uit tuinaanleg en toegangshek in Heiloo

S.M. Glorieux, St. Aloysius

Kennemerstraatweg 464
Heiloo
Inleiding Het HOOFDGEBOUW is in twee fasen gebouwd als onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus'. De beide zijvleugels - de linker is g..

Klein Ypestein

Kennemerstraatweg 466
Heiloo
Inleiding Aan de oostzijde van de Kennemerstraatweg en rechts (Z) van het hoofdgebouw gelegen voormalige DIRECTEURSWONING "Klein Ypestein" ..

Onze Lieve Vrouwe van Lourdes

Kennemerstraatweg 464
Heiloo
Inleiding De aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes gewijde KAPEL, als onderdeel van het complex 'Sint Willibrordus', is gelijktijdig (1938-1940)..

Sint Willibrordus: voormalige dokterswoning

Kennemerstraatweg 462
Heiloo
Inleiding Aan de oostzijde van de Kennemerstraatweg links (N) van het hoofdgebouw gelegen voormalige DOKTERSWONING uit 1937 gebouwd als ond..

Sint Willibrordus: voormalige dokterswoning met hekwerk

Ypesteinerlaan 2
Heiloo
Inleiding Op de hoek van de Kennemerstraatweg en de Ypesteinerlaan gelegen voormalige DOKTERSWONING met HEKWERK, gebouwd in 1931 door aanne..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)