Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentehuis in Egmond aan den Hoef

Gebouw

Slotweg 46
1934CN Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Gemeentehuis

Inleiding (Voormalig) GEMEENTEHUIS van de vroegere gemeente Egmond-Binnen, gelegen in een historische gevelwand van oudere bebouwing (veelal rijksmonumenten), recht tegenover de slotfundamenten in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht van Egmond aan den Hoef. Omschrijving Het voormalige gemeentehuis heeft een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag onder een schilddak met geglazuurde pannen. De gevels zijn boven een zwart geschilderde plint opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. De voor- en achtergevel tellen beide drie vensterassen. De voorgevel (N) wordt afgesloten door een wit gepleisterd fries en een geprofileerde uitkragende gootlijst op klossen. Op de begane grond rechts de eenvoudige paneeldeur onder getoogd bovenlicht waarvoor een hardstenen stoep. Links van de deur twee getoogde zesruits-schuifvensters met houten waterdorpels. Tussen de vensters een gevelsteen waarop de tekst "Raadhuis" en "1871" is te lezen. In het midden van de gevel een plat afgedekte verhoogde bakstenen gevelpartij met geprofileerde daklijst en een gemetseld klokkentorentje met rondbogen en een met lood bekleed tentdakje. Het klokkentorentje rust op consoles met bladmotief en is voorzien van een wit gepleisterd fries en een geprofileerde gootlijst. In de middenpartij een roosvenster met vierruits roedenverdeling. De achtergevel (Z) bevat drie recht gesloten zesruits-schuifvensters met houten waterdorpels. Geheel rechts in de oostgevel bevindt zich nog een identiek venster als in de voorgevel. Waardering Het voormalige gemeentehuis van Egmond-Binnen uit 1871 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een 19de-eeuws dorpsraadhuis in eclectische trant. Het pand heeft grote situationele waarde vanwege de ligging in een historische gevelwand in het rijksbeschermde dorpsgezicht van Egmond aan den Hoef. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515975
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeentehuis in Egmond aan den Hoef

Pand van baksteen. Vensterbogen met natuursteenblokken en maskersluitstenen. Twee dakkapellen. Vermoedelijk deel uitmakend van de oorspronkelijke dien ..

Weg naar de Oude Veert 3
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Huis met schilddak, XVIII. Aan de kant van de Slotweg tuinmuur, waarin een rondboogpoortje met natuursteenblokken en maskersluitsteen. XVII.

Pand van baksteen. Vensterbogen met natuursteenblokken en maskersluitstenen. Twee dakkapellen. Vermoedelijk deel uitmakend van de oorspronkelijke dien ..

Slotweg 44
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Pand van baksteen, XVII. Vensterbogen met natuursteenblokken en maskersluitstenen. Twee dakkapellen. Vermoedelijk deel uitmakend van de oors..

Langgerekt pand van baksteen. Vermoedelijk deel uitmakend van de oorspronkelijke dienstgebouwen van het kasteel. Vensterbogen met natuursteenblokken e ..

Slotweg 42
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Langgerekt pand van baksteen XVII. Vermoedelijk deel uitmakend van de oorspronkelijke dienstgebouwen van het kasteel. Vensterbogen met natuu..

Belangrijke overblijfselen van het kasteel Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken

Slotweg 19
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Belangrijke overblijfselen van het Slot te Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken: onregelmatige ro..

Slotkapel

Slotweg 19
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Hervormde Kerk. Eenbeukig gebouw met pseudotransept, XV, doch in 1633 ingrijpend hersteld na brand in 1574. Houten toren midden op het dak. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeentehuis in Egmond aan den Hoef

Foto's (2)