Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het symmetrische (voormalige) ziekenpaviljoen onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" in Egmond aan Zee

Gebouw

Zwartendijk 1
1931CK Egmond aan Zee (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Het symmetrische (voormalige) ziekenpaviljoen onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk"

Omschrijving Het symmetrische (voormalige) ZIEKENPAVILJOEN, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk", heeft een vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een plat dak, waaronder een eenvoudige sierrand van metselwerk zichtbaar is. Het pand is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met toepassing van een platvolle voeg. Bij alle gevels is sprake van gepleisterde speklagen en aanzet- en sluitstenen in de strekken. Onder enkele vensters bevinden zich nog de oorspronkelijke hardstenen lekdorpels. In de voorgevel (W) bevindt zich in het midden een venster met aan weerszijden een deur onder bovenlicht en op de hoeken een smal hoog venster. De noordgevel bezit een vierkant venster. In de oostgevel van links naar rechts een smal venster en drie bredere vensters. In de zuidgevel zijn twee forse vensters en een deur. Waardering Het (voormalige) ziekenpaviljoen uit 1910 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" met dezelfde stijlkenmerken als het koloniehuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515967
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het symmetrische (voormalige) ziekenpaviljoen onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" in Egmond aan Zee

Het koloniehuis, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk"

Zwartendijk 1
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Omschrijving Het KOLONIEHUIS, onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk", is symmetrisch opgebouwd op een vrijwel I-vormig grondp..

Koloniehuis St. Joseph

Dr. Wiardi Beckmanlaan 4
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalig) KOLONIEHUIS "Sint Joseph" met bijbehorende HEKPIJLERS uit 1925, gebouwd naar ontwerp van N. Molenaar in expressionist..

Houten villa "De geveerde kikker"

Boulevard 23
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Inleiding VILLA (blokhuis) "De geveerde kikker" is in 1920 in chaletstijl gebouwd als zomerhuis langs de Boulevard van Egmond aan Zee. De m..

Nederlands Hervormde Kerk

Trompstraat 2
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Herv. Kerk. Bakstenen zaalkerk met houten torentje boven de façade, 1746, gewijzigd 1897. Preekstoel en doophek uit de bouwtijd. Eenklavier..

Vuurtoren J.C.J. van Speijk

van Speijkstraat 27
Egmond aan Zee (Gemeente Bergen)
Vuurtoren met neoclassicistisch voetstuk versierd met een gebronsd ijzeren leeuw. Gebouwd 1841 naar ontwerp van J.D. Zocher.

Kaart & Routeplanner

Route naar Het symmetrische (voormalige) ziekenpaviljoen onderdeel van het complex "Koloniehuis Zwartendijk" in Egmond aan Zee

Foto's (1)