Stadter-Tolhuijs: wagenschuur / paardenstal in Egmond aan den Hoef

Hoeverweg 10
1934PM Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen)

Beschrijving van Stadter-Tolhuijs: wagenschuur / paardenstal

Omschrijving (Voormalige) WAGENSCHUUR/PAARDENSTAL op rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en een zadeldak dat met gesmoorde oudhollandse pannen is gedekt. Langs het dak een forse daklijst en in de geveltoppen houten makelaars. De schuur is opgetrokken in rode baksteen in halfsteensverband met een kalkspecie. De oostgevel is de meest dominante en bezit behalve drie zichtbare muurankers halverwege twee gietijzeren rondboogvensters met roedenverdeling en visgraattracering. De zuidgevel bevat twee vergelijkbare gietijzeren vensters, alleen iets kleiner van formaat. In de puntgevel een halfrond gietijzeren stalvenstertje met visgraattracering. In de geveltop van de noordgevel een gietijzeren roosvenster met tracering. Waardering De voormalige wagenschuur annex paardenstal, behorende bij het complex "Stadter-Tolhuijs" in de Egmondermeer, is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en situationele waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)