Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadter-Tolhuijs: tolhuis in Egmond aan den Hoef

Gebouw

Hoeverweg 10
1934PM Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Stadter-Tolhuijs: tolhuis

Omschrijving Het TOLHUIS heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een schilddak dat met gesmoorde oudhollandse pannen gedekt is en waarop twee zinken pironnen staan. Het pand is opgetrokken in donkerrode baksteen in kruisverband met een kalkspecievoeg. Er is sprake van een geschilderde plint en een boeideel onder de goot die op klossen rust. De oostgevel wordt voor meer dan de helft ingenomen door een tussenlid (XXc) naar de paarden- en wagenstal. In het midden van de voorgevel (W) bevindt zich de oorspronkelijke entree die bestaat uit een paneeldeur met gietijzeren rooster onder eenvoudig bovenlicht. Recht boven de ingangspartij staat op het boeideel geschilderd "Stadter tolhuijs". In het dakschild bevindt zich een dakkapel met vleugelstukken en een vierruits schuifvenster. Aan weerszijden van de deur een zesruits schuifvenster met luiken en boven de vensters een strekkenlaag. In het midden van beide zijgevels (N en Z) bevindt zich een identiek venster, en ook aan de oostgevel, echter daar is de plaatsing van het venster geheel links in de gevel. De kapconstructie bevat vier Philibertspanten. Waardering Het tolhuis, deel uitmakend van het complex "Stadter-Tolhuijs", is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19de-eeuws dubbel tolhuis in streekeigen bouwtrant. Het tolhuis heeft situationele en landschappelijke waarde vanwege de specifieke samenhang tussen functie en de ligging van het pand op een splitsing van wegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515963
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadter-Tolhuijs: tolhuis in Egmond aan den Hoef

Stadter-Tolhuijs: wagenschuur / paardenstal

Hoeverweg 10
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Omschrijving (Voormalige) WAGENSCHUUR/PAARDENSTAL op rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en een zadeldak dat met gesmoor..

Wimmenumer Molen

Krommedijk 2
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Watermolen van de Wimmenummerpolder. Anno 1774.

Bosmolen

Hoeverweg 35
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
16e eeuwse achtkantige poldermolen met houten voet en met riet gedekt molenlichaam. In 1885 tot vijzelmolen verbouwd. Inwendig 18e eeuwse te..

Philisteinse Molen

Voert 5
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Poldermolen; Philisteinsche Molen. Achtkante binnenkruier; bouwjaar 1897.

Stolpboerderij "Bonne Hoeve"

Egmondermeer 10
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Inleiding STOLPBOERDERIJ "Bonné Hoeve" is gebouwd in 1873 in de karakteristieke streek-eigen bouwtrant als vervanger van een boerderij die..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadter-Tolhuijs: tolhuis in Egmond aan den Hoef