Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Sint-Adelbertabdij: kloosterboerderij in Egmond Binnen

Boerderij

Abdijlaan 26
1935BH Egmond Binnen (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1937-1941


Beschrijving van Complex Sint-Adelbertabdij: kloosterboerderij

Omschrijving KLOOSTERBOERDERIJ behorende bij het complex St.Adelbertusabdij. De boerderij is opgetrokken in bruine baksteen op een U-vormige plattegrond rond een (oorspronkelijk open) hof, die later is overkapt. De boerderij bestaat uit een L-vormig bouwvolume (woonhuis en schuren) onder schilddaken en een rechthoekige bouwmassa (het bedrijfsgedeelte), onder een hoger schilddak met uileborden. De daken zijn gedekt met rode pannen. Er is een grote diversiteit aan vensters. De deuren in de zuid- en westgevel bezitten de stijlkenmerken van Kropholler: zij zijn getoogd, bezitten aan één zijde een natuurstenen aanzetsteen met vellingmotief en zijn voorzien van fors gesmeed geheng en beslag. De stal- en (getoogde) darsdeuren zijn eveneens voorzien van dit typische Kropholler geheng en beslag. Op de hoeken van de oostgevel van de boerderij staan forse getrapte steunberen. In het midden van de westgevel een entreepartij onder opgemetselde topgevel met groot roosvenster. Boven de deur bevindt zich een gevelsteen met de tekst "PAX"; op het dak staat een smeedijzeren kruis. Waardering De kloosterboerderij uit 1937-1941 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het abdijcomplex "St. Adelbert", gebouwd in traditionalistische trant naar ontwerp van A.J. Kropholler. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515959
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Adelbertabdij
Adelbertabdij - Egmond-Binnen - 20349882 - RCE.jpg
Land Nederland
Plaats Egmond-Binnen
Religie katholicisme
Kloosterorde benedictijnen
Gebouwd in begin 10e eeuw, 1933
Gesloopt in 1573 (later herbouwd)
Gewijd aan Sint-Adelbert
Architectuur
Architect(en)  B.J. Koldewey (uitbreiding 1948-1953)
Portaal  Portaalicoon   Religie
Deel van de serie over
kloosters

en het christelijke monastieke leven

Monnik

De Sint-Adelbertabdij is een benedictijnenabdij in Egmond-Binnen. De overblijfselen van de heilige Adelbert van Egmond rusten onder het altaar van de abdijkerk. Ook de Hollandse graven Dirk II, Aarnout, Dirk III, Dirk V, Floris I en Floris II werden er begraven.

Geschiedenis

De Sint-Adelbertabdij is de oudste abdij van Holland, gesticht aan het begin van de 10e eeuw door graaf Dirk I van Holland. De abdij ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een belangrijk religieus en cultureel centrum in Holland, met een omvangrijke bibliotheek. Het adellijk geslacht Egmont is voortgekomen uit de advocati (voogden) van de abdij.

In 1573 werd de abdij op bevel van Willem van Oranje verwoest door de watergeuzen onder leiding van Diederik Sonoy. Met de bezittingen van de abdij werd de oprichting van de universiteit van Leiden gefinancierd. De ruïnes, in de jaren 1660 geschilderd door Jacob van Ruisdael, bleven liggen tot rond 1800. Toen werden de laatste resten opgeruimd. Het 12e-eeuwse Timpaan van Egmond, dat zich boven de poort in de westfaçade bevond, bleef bewaard en bevindt zich sinds 1842 in de collectie van het Rijksmuseum.

Joodse begraafplaats en ruïnes van de Sint-Adelbertabdij door Jacob van Ruisdael ca. 1655
Abtsstaf van de abdij te Egmond, ca. 1335, Catharijneconvent, Utrecht

De moderne abdij

Na de Eerste Wereldoorlog heeft de katholieke politicus jhr. Charles Ruijs de Beerenbrouck zich ingezet voor de heroprichting van de abdij. Hij kreeg de bijnaam "edelman-bedelman" omdat hij overal geld vroeg voor de aanschaf van de grond en de kosten van de nieuwbouw. Zijn acties waren succesvol, want in 1933 ging de bouw van start en op 23 augustus 1935 betrokken de eerste monniken het nieuwe gebouw. Voor de nieuwbouw had de architect A.J. Kropholler een ambitieus plan opgesteld, dat slechts gedeeltelijk werd uitgevoerd.

Op 12 maart 1936 kreeg het nieuwe klooster de status van prioratus simplex ("eenvoudige priorij"). In 1950 volgde de verheffing tot abdij.

Vanaf 1945 beschikt de abdij over een ambachtelijke kaarsenmakerij. Deze werd aanvankelijk door de monniken gedreven, maar later namen leken het werk over. In 2016 werd om financieel-economische redenen besloten geen gebruik meer te maken van betaalde medewerkers. Het produceren van kaarsen geschiedt in 2017 door monniken en vrijwilligers.[1].

In de periode 1948-1953 werd het gebouw door B.J. Koldewey uitgebreid met een woongedeelte en een kerk.

De huidige abt is Gerard Mathijsen.

Zie ook

Trivia

De abdij komt voor in het lied 'Land van Maas en Waal' van Lennaert Nijgh dat gezongen werd door Boudewijn De Groot.

Externe linksMonumenten in de buurt van Complex Sint-Adelbertabdij: kloosterboerderij in Egmond Binnen

Kerkterrein met Hervormde kerk

Abdijlaan 26
Egmond Binnen (Gemeente Bergen)
Kerkterrein met Hervormde kerk uit 1836, (inventaris: preekstoel en twee koperen lezenaars, XVIId. Zerken: rood zandstenen fragment, XII, en..

Complex Sint-Adelbertabdij: ingangspoort met aansluitende tuinmuren

Abdijlaan 26
Egmond Binnen (Gemeente Bergen)
Omschrijving INGANGSPOORT met aansluitende tuinmuren behorende bij het complex St. Adelbertusabdij. De ingangspoort ligt iets teruggerooid ..

Complex Sint-Adelbertabdij: (voormalige) smederij

Abdijlaan 26
Egmond Binnen (Gemeente Bergen)
Omschrijving De (voormalige) SMEDERIJ bij het complex St. Adelbertusabdij is vanuit een rechthoekige plattegrond in bruine baksteen in str..

Complex Sint-Adelbertabdij: moestuin

Abdijlaan 26
Egmond Binnen (Gemeente Bergen)
Omschrijving Bij de kloosterboerderij van het complex St. Adelbertusabdij behorende MOESTUIN op rechthoekig terrein, waarin symmetrisch ac..

Complex Sint-Adelbertabdij: abdij en abdijkerk

Abdijlaan 26
Egmond Binnen (Gemeente Bergen)
Omschrijving Abdij en abdijkerk behorende bij het complex St. Adelbertusabdij. De ABDIJ bestaat uit een in bruine baksteen opgetrokken same..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Sint-Adelbertabdij: kloosterboerderij in Egmond Binnen

Foto's (5)